IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралия прави втора фондова борса

Японската компания Nomura получи разрешение да направи нова борса, за да се подобри конкуренцията на пазара

13:40 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Австралия прави втора фондова борса

Австралия слага край на монопола на фондовата борса, разрешавайки създаването на втора борса за търговия с акции в страната. Разрешението е предоставено на японската компания Nomura, а целта му е да се създаде конкуренция, която да помогне за развитието на пазара.

Сред основните приоритети на Австралия е превръщането на местния фондов пазар в център на финансовите услуги в азиатско-тихоокеанския регион, посочи финансовият министър на страната Крис Боуен, цитиран от АР.

Според него по-високата конкуренция би трябвало да доведе до намаляването на разходите на около 6 млн. австралийски граждани, които имат вноски в пенсионни фондове.

„Ако Австралия наистина иска да бъде смятана за финансов център, ако наистина искаме да сме център за глобални финансови услуги, то дните на монопол на финансовия ни пазар трябва да приключат“, заяви Боуен.

Разрешението за създаване на втора борса в страната е дадено на компанията Chi-X Global, която е част от мрежата на Nomura Holdings. Компанията е оператор на борси в Европа и Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още