IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Азия завършиха с ръст четвърто поредно тримесечие

Индексите в Тайланд и Япония са лидери по ръст, а на отрицателния полюс застават пазарите на ценни книжа в Китай

12:52 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Азия завършиха с ръст четвърто поредно тримесечие

Въпреки несигурността, породена от фискалната криза в Гърция, и колебанията за възстановяването на световната икономика, изминалият месец донесе на борсите в Азия най-силния им ръст от юли 2009 г. насам. Почти всички пазари на ценни книжа в азиатския и тихоокеанския регион освен това успяха да завършат и изминалото тримесечие на положителна територия.

По този начин регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява борсово търгувани компании от 10 азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, добави 4% към стойността си през изминалите три месеца, като отбеляза четвърти поред тримесечен ръст. Печалбата му от началото на март възлиза на 6%, което е най-силният месечен ръст от юли 2009 г., когато индексът се увеличи с 8,4%.

Борсовият оптимизъм в Азия през март бе подхранен от решението на Японската централна банка (ЯЦБ) да удвои размера на програмата за отпускането на спешни заеми за търговските банки в страната. През този месец Федералният резерв на САЩ поднови обещанието си да запази ниските лихвени проценти в страната през следващите месеци в подкрепа на крехкия икономически растеж.

Либералната парична политика на големите централни банки окуражава инвестициите в акции, защото е източник на по-голямо количество пари в обращение и освен това е нужна за възстановяването на световната икономика. Фискалната криза в Гърция и притесненията за бъдещето на еврозоната обаче хвърлиха сянка върху финансовите пазари по целия свят в началото на тази година.

Въпреки това последните три месеца донесоха 5% ръст на индекса на сините чипове в Япония Nikkei 225, 9% повишение за основния борсов индекс в Индонезия Jakarta Composite и 8,1-процентно увеличение за тайландския индекс Thai. Благодарения на силния приток на външен капитал Thai се повиши с 64% през миналата година, а днес той е с 84% над нивото си от края на март 2009 г.

Именно тайландският индекс е лидер по ръст през изминалия месец, като се е повишил с малко над 10%. Веднага след него с 9,5% ръст се нарежда японският Nikkei 225. С между 5% и 8% през март са скочили още основните борсови измерители в Австралия, Индонезия, Индия, Тайван, Южна Корея и Сингапур. С малко над 3% на месечна база са се повишили Hang Seng и новозеландският NZX 50.

Пазарите на ценни книжа в Китай се нареждат сред малкото в региона, за които изминалото тримесечие приключи на отрицателна територия. Индексът на сините чипове CSI 300 e изгубил 6% от нивото си в края на декември, след като Китайската централна банка започна да затяга своята парична политика в началото на тази година, като вдигна минималните задължителни резерви за банките.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite на свой ред отстъпи с близо 5%, след като правителството предприе мерки за ограничаване на банковото кредитиране и на бума в пазара на недвижимо имущество страната. В рамките на изминалия месец двата основни китайски индекса регистрират най-слаб ръст от 2% сред всички главни борсови индекси в региона главно заради финансовите компании.

По данни на Bloomberg Shanghai Composite е един от петте най-лошо представили се борсови измерители в света от началото на тази година. Изминалото тримесечие е най-лошото за него от третото тримесечие на 2009 г., когато индексът изгуби цели 20% само в рамките на август. Последните три месеца носят спад и на борсите в Хонконг, Тайван и Южна Корея, който е ограничен в рамките на 1-2%.

Днешната последна за това тримесечие борсова сесия в Азия донесе понижения на почти всички пазари на ценни книжа в региона, като MSCI Asia Pacific отстъпи с 0,5% до 125 пункта. Финансовите и добивните акции, които са едни от най-търгуваните през тази година, допринесоха най-много за негативния завършек на търговията в очакване на данните за трудовата заетост в частния сектор на САЩ през март.

 

Страна Борсов индекс Изменение за март (%) Изменение за 1-то тримесечие (%)
Индонезия Jakarta Comp. 8.47% 9.10%
Тайланд Thai 10.05% 8.08%
Япония Nikkei 225 9.52% 5.15%
Индия BSE Sensex 30 7.24% 1.53%
Нова Зеландия NZX 50 3.55% 1.46%
Сингапур Straits Times 5.80% 1.06%
Австралия S&P/ASX 200 5.13% 0.87%
Южна Корея KRX 100 5.66% -0.70%
Хонконг Hang Seng 3.25% -1.01%
Тайван Taiex 6.51% -2.37%
Китай Shanghai Comp. 1.87% -4.70%
Китай CSI 300 1.95% -5.99%
Регионален MSCI Asia Pacific 6.00% 4.00%

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още