IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката се подобрява, американските индекси растат

Данните за потребителските разходи в страната повишиха настроението на инвеститорите

23:10 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката се подобрява, американските индекси растат

Американските акции поскъпнаха в понеделник след добри новини за икономиката, вдъхнали надежда на инвеститорите за бъдещето.

Данните за потребителските разходи на домакинствата за февруари показаха увеличение на индикатора за пети пореден месец, което се очаква да се отрази положително на икономическия растеж за първото тримесечие. Потребителските разходи са източник на около 70% от брутния вътрешен продукт на САЩ и тяхното увеличение сигнализира за ускоряване на възстановяването.

Dow Jones Industrial Average добави 0,42% към стойността си, приключвайки търговията при ниво от 10 896 пункта, S&P 500 нарасна с 0,57% до 1173 пункта, а Nasdaq Composite се повиши с 0,39 на сто до 2404 пункта.

Сред най-големите печеливши попаднаха акциите на производителя на природен газ Southwestern Energy Co. (+8,04%), след като Goldman Sachs даде препоръка „купувай” за компанията.

Не липсваха обаче и губещи, като в тази група се откроиха Ford и Citigroup. Автомобилният производител, чиито книжа загубиха 2,03%, предизвика недоволството на пазара със съобщението за изплащане на дългове за 3 млрд. долара, с което задълженията на групата достигат около 32 млрд. долара.

Компанията освен това обяви, че синдикатът United Auto Workers е решил да продаде остатъка от притежаваните опции върху акции, за да финансира фонда за социално подпомагане на пенсионираните от компанията.

В неделя пък Ford съобщи, че е постигнато споразумение за подготвяната дълго време продажба на Volvo, като купувач е китайският производител Geely. Сумата по сделката е 1,8 млрд. долара.

Що се отнася до Citigroup, спадът от 3,02% по позицията бе предизвикан от решението на финансовото министерство на САЩ да продаде около 7,7 млрд. акции на финансовата институция през тази година.

Новата седмица обаче започна с ръст за цената на петрола, която се повиши с 2,6% до 82,59 долара за барел с доставка през май. Нарасна и цената на златото на фона на прогнози за двойно увеличение на търсенето на ценния метал от страна на Китай през следващите десет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още