IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпва при прогнози за двоен ръст на търсенето от Китай

В краткосрочен план обаче е възможно ценният метал да бъде поставен под натиск, смятат експерти

22:07 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Златото поскъпва при прогнози за двоен ръст на търсенето от Китай

Фючърсите на златото се повишиха в понеделник, за което помогнаха слабостта на долара, подобрените нагласи на инвеститорите и прогнозата, че търсенето на ценния метал от страна на Китай може да се удвои през следващите десет години.

Златото с доставка през юни, най-активно търгуваният контракт, поскъпна с 6,10 долара, или 0,5%, достигайки ниво от 1111,50 долара за тройунция.

С най-голямо влияние за повишението бе прогнозата на Световния съвет по злато за това, че апетитът на Китай за закупуване на метала може да нарасне двойно през следващото десетилетие поради растеж в търсенето на бижута, както и за инвестиционни цели.

През миналата година китайското търсене е достигнало 423 метрични тона, но местните мини са произвели само 314 метрични тона.

Според анализатори на Commerzbank вносът на злато в Китай ще поддържа цените високи в дългосрочен план.

В по-краткосрочна перспектива обаче златото може все пак да се окаже под натиск. „Изглежда, че спекулативните финансови инвеститори са станали все по-резервирани”, смятат анализатори, цитирани от MarketWatch.

Според цитиран от изданието американски експерт цената на метала в близко време ще остане в границите 1080 – 1140 долара за тройунция. „Ще е много трудно да бъде прекъсната тази ценова съпротива”, особено като се има предвид положителната инерция на долара в средносрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още