IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Леки повишения на борсите в Западна Европа

Акциите на ирландските банки падат, тези на Vodafone растат

19:56 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Леки повишения на борсите в Западна Европа

Големите капиталови пазари в Западна Европа завършиха с печалби първия ден на новата седмица на фона на очаквания за подобряване на икономическата ситуация.

В Париж CAC 40 нарасна с 0,29% до малко над 4 хил. пункта, в Лондон FTSE 100 отбеляза растеж от 0,13% до 5711 пункта, а немският DAX напредна с 0,6 на сто до 5167 пункта.

Международният валутен фонд (МВФ) показа в понеделник „малко по-голям оптимизъм” относно икономическите перспективи в сравнение с мнението си от януари, дори и възстановяването по света да е изключително неравномерно. Това стана ясно от изказване на директора на фонда Доминик Строс-Кан, цитирано от Ройтерс.

Банковият сектор обаче приключи търговията със спад, роля за който изиграха ирландските финансови книжа. Акциите на Allied Irish Banks се сринаха с 19,56%, а тези на Bank of Ireland паднаха с над 10 на сто. Причина за понижението стана информацията, че ирландското правителство се подготвя да поеме контрол върху по-голяма част финансовия сектор от предвиденото.

Акциите на Vodafone пък спечелиха 3,03% след публикация на Sunday Telegraph, според която британският оператор води преговори за изплащане на дивидент с американския си партньор Verizon Communication във Verizon Wireless. Vodafone държи 45% от Verizon Wireless и не е получавал дивидент от 2005 г.

В понеделник се случи и поредният борсов дебют в резултат на зачестилите напоследък първични публични предлагания на континента. В първия си ден на борсата германската компания Brenntag – световен лидер в разпространението на химически продукти – достигна цена от 54 евро на акция при цена на въвеждане от 50 евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още