IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взривовете в московското метро не повлияха на руската борса

Инвеститорите вярват, че става дума за „сравнително изолиран инцидент”

19:00 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Взривовете в московското метро не повлияха на руската борса

Руският фондов пазар се покачи в понеделник въпреки терористичните атаки в московското метро, които причиниха смъртта на поне 36 души и раниха много други.

Деноминираният в долари индекс RTS нарасна с 2,09% до ниво от 1551,57 пункта. Повишението на индикатора от началото на годината възлиза на над 7%. Ръст от близо 2 на сто отбеляза и другият основен индекс в Москва – Micex.

Две отделни експлозии избухнаха рано тази сутрин в метрото в Москва, като според властите експлозивите са внесени в метростанциите от две жени камикадзе. Отговорността за взривовете се приписва на групи от Северен Кавказ.

„Ако стане ясно, че това е изолиран инцидент или сравнително изолиран, инвеститорите вероятно ще го подминат”, коментира пред MarketWatch Луис Кауфман, портфолио мениджър във фонда Thornburg Developing World Fund, който инвестира в Русия.

По думите на Кауфман атаките оказват по-малко влияние на пазара от петролните котировки например или продължаващите усилия за подкрепа на икономиката в страната. Той посочва още, че в Русия все още има много акции, които остават евтини в глобален контекст.

Според прогноза на Световната банка руската икономика ще нарасне с около 5 на сто през тази година.

Капиталовият пазар не реагира на атаките, защото инвеститорите вярват, че няма да донесат икономически или политически последствия, смята и Крис Уефър, славен стратег на базираната в Москва финансова корпорация Уралсиб.

„Ако обаче днешните събития се окажат начало на серия от подобни атаки, то ще станем свидетели на повишени нива на нервност, засягащи пазара”, допълва той в обръщение към клиентите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още