IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските борси поеха нагоре след данни за потребителските разходи

Акциите на Citigroup поевтиняха рязко, след като щатското правителство съобщи, че започва да продава своя дял в банката

17:52 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските борси поеха нагоре след данни за потребителските разходи

Днешната борсова сесия в САЩ започна с повишения за трите основни индекса, които завършиха почти без промяна търговията в петък. Борсовият оптимизъм бе подхранен от добрите данни, че американските потребители са увеличи разходите си за пети пореден месец през февруари, което ще подкрепи растежа на американската икономика в началото на тази година.

Акциите на Citigroup обаче поевтиняват рязко, след като американското правителство съобщи, че започва да продава своя дял в банката, която получи финансова помощ от правителството в края на 2008 г. Те губят 3% от цената си до 4,19 долара за акция и са най-тъгуваната акция на Нюйоркската фондова борса в началото на днешната сесия с оборот от 330 млн. долара.

През октомври 2008 г. американското правителство получи 7,7 млн. акции на Citigroup в замяна на това, че й предостави спасителна помощ от 25 млрд. долара. То ще ги продаде до края на тази година, като се надява да реализира печалба от над 8 млрд. долара, предаде AP. Финансовото министерство на САЩ купи акциите на Citigroup по единична цена от 3,25 долара.

Индексът на 30-те най-големи и често търгувани борсови компании в САЩ Dow Jones Industrial Average се повишава с 0,3% до 10 881,72 пункта един час след началото на търговията. Широкият S&P 500 напредва с 0,4% до 1 171,31 пункта, подкрепен от добивните, енергийните компании и тези за комунални услуги. Nasdaq Composite на свой ред се повишава с 0,5% до 2 407 пункта.

За позитивната вълна на щатските борси допринесе и новината, че гръцкото правителство ще емитира 7-годишни държавни ценни книжа още през тази седмица, за да тества доверието на финансовите пазари в способността на страната да се справи с финансовите си проблеми.

Борсовите индекси в САЩ са завършили на положителна територия шест от последните седем седмици.

През следващите няколко дни обаче се очаква по-голяма динамика на котировките заради изобилието от важни данни за пазара на труда и недвижими имоти, както и във връзка със задаващия се край на първото тримесечие и предстоящия нов отчетен сезон в САЩ. Щатските борси ще бъдат затворени в петък заради честването на Великденските празници.

Щатският долар поевтинява срещу еврото, швейцарския франк и британската лира, а цената на петрола се повишава с 1,34 долара до 81,34 долара за барел на Нюйоркската петролна борса. Златото в същото време поскъпва с 0,4% до 1 110,68 долара за тройунция, а доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа остава без промяна на ниво от 3,86%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още