IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическата загадка, която дори Бен Бернанке не може да реши

Икономиката на САЩ расте, но не се създават работни места, което може да се обясни с погрешен подбор на метода на изчисление на растежа

16:49 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическата загадка, която дори Бен Бернанке не може да реши

Ръководителят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернаке, както и много икономисти са в търсене на отговор на въпроса защо американският пазар на труда изгуби 8,4 млн. работни места по време на рецесията. Ясно е, че тя самата бе най-силната от времената на Голямата депресия насам, но закритите работни места бяха повече и от най-песимистичните очаквания.

Единият отговор, който Бернанке предлага, се илюстрира от неговото виждане, че „рецесията може би е по-дълбока, отколкото се е очаквало“. Другата причина може да се търси в това, че „ръстът на производителността на фирмите в момент на съкращения е бил по-силен от прогнозите“, се казва в анализ на Ройтерс.

Първото виждане спечели поддръжници след публикуването на изследване от един от сътрудниците на Бернанке, в което се изказва предположението, че най-често прилаганият метод за изчисление на икономическия растеж – чрез брутния вътрешен продукт, може и да изкривява данните.

Предполага се, че в моменти на рецесия данните за БВП подценяват спада, а в моменти на подем – ръстът бива надценен. Това, според икономиста Джереми Нйелуейк, може да се преодолее с използването на един непопулярен показател – брутен вътрешен доход (БВД). Причината е, че при определянето на размера на икономиката БВП се фокусира върху разходите, а брутният вътрешен доход – върху приходите.

На база БВД американската икономика е започнала да се свива още през 2007 година, а не както показва БВП – през 2008. Възстановяването пък е започнало през последното тримесечие на 2009 година, а според данните за БВП това е станало едно тримесечие по-рано.

В случай че приемем БВД за по-точен показател, то съвсем скоро можем да очакваме и ръст на заетостта. Причината е, че данните за показателя индикират ръст от 6,2 на сто на годишна база през финалното тримесечие на 2009 година, а това е повече дори от ръста на БВП, който е бил 5,6 на сто.

Именно разсъждения в тази посока могат да обяснят защо работните места се свиваха в продължение на цели осем месеца, след като стана ясно, че растежът на американската икономика е започнал отново. По принцип ръстът на заетостта изостава с няколко месеца спрямо икономиката, посочват икономисти.

Това означава, че ако икономическият растеж е стартирал през октомври, а не както се смяташе – през юни, то съвсем логично е сега да очакваме подобрена ситуация на пазара на труда. За момента се смята, че безработицата в САЩ ще остане на ниво от 9,7 на сто този месец, се казва в материала.

Очакванията на анализаторите са, че ако заетостта в САЩ започне да расте още от март, то американската икономика ще изпревари тази на еврозоната. Причината е, че в еврозоната все още се смята, че безработицата не е достигнала до своя връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още