IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция тества дълговите пазари с емисия 7-годишни ДЦК

Доходността на новите облигации ще бъде 6% и съвпада с тази на сегашните емисии 7-годишни ДЦК

16:03 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция тества дълговите пазари с емисия 7-годишни ДЦК

Гърция ще издаде седемгодишни държавни ценни книжа (ДЦК) с падеж през април 2017 г., като това ще бъде първата емисия на дългови книжа, откакто в края на миналата седмица Европейският съюз и Международният валутен фонд (МВФ) се споразумяха за план за оказването на финансова подкрепа на страната при нужда.

Той предвижда Гърция да получи парична помощ от еврозоната и МВФ, но при условие, че не успее да си набави преди това нужните й средства от международните финансови пазари. Днешната емисия ще покаже дали и в каква степен страната е спечелила отново доверието на международните инвеститори, предаде Bloomberg.

Доходността на новите гръцки облигации ще бъде 6% и съвпада с тази на сегашните емисии 7-годишни ДЦК. Това са разкрили пред Bloomberg двама банкери, които участват в транзакцията. Според пазарни анализатори предложената доходност е израз на увереността на правителството, че може да привлече нужните му средства.

Те допълват обаче, че ако емисията е по-малка от 5 млрд. евро, това ще е знак за недостатъчен интерес от страна на инвеститорите. В случай че страната не успее да набави средствата от дълговите пазари, не е изключено да се стигне до втори етап на фискалната криза в Европа заради крехкото равновесие на финансовите пазари.

Гръцкото правителство се нуждае от около 53 млрд. евро през тази година, от които 15,5 млрд. евро до края на май, за да покрие задълженията по своя държавен дълг, както и за заплануваното намаляване на бюджетния дефицит.

На 4 март страната продаде 10-годишни ДЦК за 5 млрд. евро с доходност от 6,23%. През януари Гърция продаде и емисия петгодишни държавни облигации с доходност от 5,65%. От началото на тази година гръцките ДЦК са най-губещи сред всички облигации на 16-те страни, които членуват в еврозоната, като носят загуба от 0,11%.

Новата емисия 7-годишни ДЦК ще бъде поета от Alpha Bank, Bank of America Merrill Lynch, Emporiki Bank, ING и Societe Generale.

Новината за продажбата на нови гръцки облигации повиши цената на застраховката за защита от фалит на Гърция с 6 базисни пункта до 301 базисни пункта. Тя стигна рекордното ниво от 428 базисни пункта на 4 февруари, когато притесненията, че фискалната криза в Гърция ще се разпространи в цяла Европа, стигнаха своя пик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още