IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсовите индекси в Азия продължават да вървят нагоре

По-високите цени на металите повишиха цените на акциите от добивния сектор

11:50 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовите индекси в Азия продължават да вървят нагоре

Седмицата започна с повишения за повечето борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион, които нараснаха, водени от добивните и финансови компании. За това помогнаха по-високите цени на металите и добрите финансови резултати на втората по големина банка в Китай China Construction Bank и на China Petroleum & Chemical, която е най-голямата петролна рафинерия в Азия, предаде Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява борсови компании от десет азиатски страни и Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 0,4% до 124,94 пункта. Решението на Японската централна банка да удвои своята програма за спешно кредитиране на банките в страната, както и обещанието на Федералния резерв да запази лихвите ниски, го повишиха с 3,7% от началото на годината.

Днешната сесия донесе най-силен ръст на пазарите на ценни книжа в Китай, където индексът на сините чипове CSI 300 се повиши с 2,6% до 3 358,54 пункта, а широкият Shanghai Composite нарасна с 2,1% до 3 123,80 пункта. На борсата в Тайван Taiex се повиши с 7 947,45 пункта, в Индия BSE Sensex 30 нарасна с 0,7% до 17 761 пункта, а в Сингапур основният индекс Straits добави 0,6% до 2 924 пункта.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 обаче завърши с понижение от 0,1% до 10 986,47 пункта, след като в петък достигна най-високата си стойност от октомври 2008 г. Икономическите данни от днес показаха, че продажбите на дребно в страната са се увеличили с най-бързото си темпо за последните десет години, като са нараснали с 4,2% на годишна база през февруари.

На борсата в Сидни S&P/ASX 200 завърши сесията почти без промяна на ниво от 4 897 пункта, след като Австралийската централна банка заяви, че лихвените проценти в страната трябва да се нормализират, защото цените на жилищата са нараснали значително през последната година. В Нова Зеландия NZX 50 се повиши за четвърта поредна сесия, като днес добави 0,3% към стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още