IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Динамична предпразнична седмица за Wall Street заради данни за заетостта

Трите основни индекса в САЩ се движат плътно около нивата си малко отпреди фалита на Lehman през септември 2008 г.

10:02 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Динамична предпразнична седмица за Wall Street заради данни за заетостта

През последните няколко седмици и трите основни индекса на Wall Street гравитират в близост до нивата си малко отпреди фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември 2008 г. Изминалото тримесечие засега е печелившо за Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq Composite, но повишенията на индексите са минимални в рамките на 2% до 5%, като най-много е нараснал Nasdaq.

През тази седмица обаче се очакват едни от най-важните данни за щатската икономика, а именно тези за заетостта в неселскостопанските отрасли. Те, в комбинация с наближаващия отчетен сезон, вероятно ще доведат до по-голяма динамика на пазарите на ценни книжа в САЩ. Пазарните анализатори прогнозират, че щатската икономика е разкрила 179 хил. нови работни места през март.

Правителственият доклад за пазара на труда в САЩ през март ще излезе в петък малко преди началото на борсовата сесия. Той ще покаже още дали нивото на безработица, която бе 9,7% през февруари, се е променило през март. В петък ще излязат още данни за средната продължителност на работната седмица в САЩ и за средното почасово заплащане на труда за изминаващия месец.

Петък обаче ще бъде почивен ден за финансовите пазари в САЩ, както и за тези в Канада, Австралия, Европа и Великобритания, заради Великденските празници. Пазарите на ценни книжа в Европа ще бъдат затворени и следващия понеделник, предаде CNN.

През останалите дни от седмицата най-важни за инвеститорите ще бъдат данните за личните приходи и разходи на потребителите в САЩ, които излизат в понеделник. Според икономистите те ще покажат ръст през февруари, който ще бъде по-силен при потребителските разходи. В понеделник излиза и дефлаторът на потребителските разходи, който е основен измерител на инфлацията в САЩ.

Важни ще бъдат още данните за цените на жилищата в най-големите американски градове, които излизат във вторник. Цените на жилищните имоти в 20-те най-големи града в САЩ се очаква да бъдат с 0,5% над нивата си от януари 2009 г. В същия ден излиза и индексът на потребителското доверие на Conference Board, който водещ индикатор за перспективите пред икономиката на САЩ.

Тази седмица ще бъда изобилна на данни за потребителските нагласи и пазара на труд, като в сряда ще стане ясно каква е промяната в заетостта в частния сектор на американската икономика през март. Броят на работните места вероятно ще покаже увеличение от 40 хил. В сряда също така излизат данни за планираните от големите работодатели в САЩ съкращения на персонал.

Поредните данни за пазара на труда излизат в четвъртък, като те ще покажат промяната в новите молби за помощи за безработица през миналата седмица. Тогава излизат и данните за разходите в строителния сектор, които се очаква да отчетат спад от 1% на месечна база през февруари, главно заради снежните бури и необичайно студеното време в страната през този месец.

В четвъртък излиза и индексът на бизнес активността в производствения сектор на САЩ, който се очаква да се повиши до 57 пункта през март спрямо 56,5 за февруари. Колкото по-висока е стойността му над разделителното ниво от 50 пункта, толкова повече се разраства фабричният сектор. В четвъртък излизат и данните за продажбите на нови моторни превозни средства през март.

От началото на тази година Dow Jones се е повишил с 4%, S&P 500 - с 4,6%, а Nasdaq е нараснал с 5,6%. В сравнение с миналогодишните си нива трите индекса са нараснали със съответно 66%, 72% и 89%. Шест от последните седем седмици са им донесли повишения, след като американската икономика нарасна с рекордно за последните шест години темпо през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още