IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола с първо повишение за последните четири дни

От началото на март цената на енергийната суровина се движи в тесния интервал от 80 до 83 долара за барел

09:06 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола с първо повишение за последните четири дни

Цената на петрола пое нагоре в началото на седмицата и енергийната суровина се търгува за малко над 80 долара за барел, след като притесненията около фискалната криза в Гърция утихнаха. Това е първото повишение на цената на петрола за последните четири дни, като за това допринесе и поевтиняването на щатския долар срещу еврото, британската лира и швейцарския франк днес, предаде Bloomberg.

В края на миналата седмица лидерите на Европейския съюз (ЕС) и Международният валутен фонд (МВФ) взеха решение да подпомогнат едновременно Гърция, в случай че страната изпита недостиг от парични средства заради големия си бюджетен дефицит. Съвместният им план за спасяването на страната намали притесненията, че фискалната криза може да се разпространи и в други европейски държави.

Американският лек суров петрол с доставка през май поскъпва с 0,5% до 80,39 долара за барел по време на днешната електронна търговия на петролната борса в Ню Йорк. Петролните фючърси приключиха петъчната сесия със спад в цената от 0,7% до 80,00 долара за барел. Това е най-ниското им ниво на затваряне за последните близо две седмици.

Спадът в цената дойде, след като окончателни данни за американската икономика показаха, че брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил по-малко от очакваното с 5,6% в рамките на последните три месеца на 2009 г. През изминалата седмица енергийната суровина поевтиня с 1,2 на сто и заради данни за увеличението на петролните запаси на САЩ до седеммесечен максимум.

Доларовият индекс, който следи курса на щатския долар срещу шест други основни валути, се понижава с 0,4% по време на днешната търговия на валутните пазари.

На международната петролна борса в Лондон брентът поскъпва с 0,6% до 79,75 долара за барел, след като приключи сесията в петък с понижение в цената от 0,4% до 79,29 долара за барел. От началото на март цената на енергийната суровина се движи в тесен интервал от 80 до 83 долара за барел под влияние на данните за търсенето и очакванията за възстановяване на световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още