IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Неутрален край на сесията и позитивен финал на седмицата на Wall Street

Разпродажби в технологичния сектор засенчиха повишенията при финансовите компании

22:51 | 26.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Неутрален край на сесията и позитивен финал на седмицата на Wall Street

Последната за тази седмица борсова сесия в САЩ започна с повишения за основните индекси, но към нейната среда те поеха надолу, за да завършат с разнопосочно, и то с минимални изменения.

Повод за смесените настроения на пазарните участници дадоха окончателните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през последното тримесечие на 2009 г. Той се увеличи по-малко от очакваното с 5,6% на тримесечна база.

Данните на Министерството на търговията показаха още, че през изминалата година американската икономика е отчела рекорден за последните 50 години спад от 2,4% на годишна база.

За понижението на котировките допринесе и новината, че южнокорейски плавателен съд е бил потопен в спорните води между Северна и Южна Корея. Засега властите в Южна Корея разследват дали експлозията се дължи на враждебна атака от север.

Индексът на 30-те най-големи и често търгувани борсови компании в САЩ Dow Jones Industrial Average завърши сесията с повишение от 0,1% до 10 850,4 пункта. С 0,1% до 1 166,59 пункта се повиши и широкият борсов измерител S&P 500.

Сред най-печелившите акции се наредиха тези на финансовите компании, начело с JPMorgan, Bank of America и Travelers.

Междувременно разпродажбите в технологичния сектор донесоха на индекса Nasdaq Composite понижение от 0,1% до 2 395,13 пункта. Акциите на Oracle поевтиняха с 1,3% до 25,69 долара, след като стана ясно, че печалбата на компанията е намаляла с 10% през третото фискално тримесечие.

В рамките на изминалата седмица Dow Jones е нараснал с 1%, S&P 500 се е повишил с 0,6%, а Nasdaq е добавил 0,9%. Щатският долар поевтиня с 0,4% срещу еврото, а цената на петрола падна до 80 долара за барел до края на сесията на Нюйоркската петролна борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още