IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Планът за подкрепа на Гърция успокои дълговите пазари

Това дава възможност на правителството в Атина да емитира нова емисия ДЦК през следващата седмица

20:25 | 26.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Планът за подкрепа на Гърция успокои дълговите пазари

Решението на Европейския съюз (ЕС) да създаде план за спасяването на Гърция в четвъртък, докато страната се опитва да намали своя бюджетен недостиг, стана причина цената на гръцките държавни ценни книжа (ДЦК) да се повиши днес.

По-високата цена означава, че изискуемата от инвеститорите лихва по гръцките ДЦК намалява, а това дава добра възможност за правителството в Атина да пласира нова емисия държавни облигации, и то още през следващата седмица, предаде Wall Street Journal.

Спасителният план за Гърция включва финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ) и кредити от останалите страни от еврозоната. По този начин Гърция ще се предпази от несъстоятелност, а това намали цената на застраховката за защита от фалит на страната.

От рейтинговата агенция Moody's смятат, че успоредното решение на Европейската централна банка в четвъртък да запази занижените си критерии за рефинансиране на банките в еврозоната е намалило допълнително опасността от ликвидна криза за гръцките банки.

Според анализатори на дълговите пазари подробностите около плана за оказване на финансова подкрепа на Гърция ще имат ключово значение за финансовите пазари през идните дни.

Следващата стъпка ще трябва да дойде от страна на гръцката агенция за държавен дълг, която трябва да демонстрира увереност, че може да намери купувачи на гръцките ДЦК. За тази цел агенцията трябва да пласира скоро нова емисия облигации.

След като в началото на годината бяха емитирани десетгодишни и петгодишни ДЦК, финансови експерти прогнозират, че следващата емисия вероятно ще бъде на 3 или 5-годишни държавни облигации.

Представител на гръцкото правителство е намекнал, че това може да се случи още през следващата седмица.

През април Гърция трябва да покрие задълженията си по ДЦК за 11 млрд. евро, по данни на гръцката агенция за държавен дълг. През май изтичат гръцки облигации за още 11,65 млрд. евро, което показва, че страната трябва да посрещне задължения за повече от 20 млрд. евро през следващите два месеца.

Рисковата премия по 10-годишните гръцки ДЦК се понижи до 3,05 процентни пункта днес спрямо 3,14 в четвъртък и 3,24 в сряда. Тя показва разликата между лихвата по десетгодишните гръцки облигации, която падна до 6,20% днес, и тази на немските държавни ценни книжа, които се считат за най-сигурни в Европа.

Цената на застраховката от фалит на Гърция намалява за втори пореден ден, като застраховката на гръцки дълг от 10 млн. евро струва 300 хил. евро, което е с 10 хил. евро по-малко от вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още