IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси се върнаха на положителна територия

Добивните компании се представят най-добре в началото на търговията

18:36 | 26.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси се върнаха на положителна територия

Петъчната сесия на щатските борси започна с повишения за основните индекси, след като европейските лидери постигнаха споразумение за това по какъв начин да се помогне на Гърция, в случай че страната изпита недостиг от парична средства.

Вчера европейските страни се споразумяха, че при нужда Гърция ще получи помощ едновременно от Международния валутен фонд и страните от еврозоната, като последните ще осигурят повече от половината от финансирането.

Преди началото на търговията бяха публикувани окончателните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през четвъртото тримесечие на 2009 г. Те показаха, че щатската икономика е нараснала с 5,6% на тримесечна база, а не с 5,9%, както бе обявено преди това.

Това изненада пазарните анализатори, които очакваха предварителната оценка да се потвърди. Малко след това излезе и окончателната стойност на индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет, който нарасна до 73,6 пункта през март спрямо 72,5 пункта за февруари.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 0,2% до 10 858,67 пункта три часа след началото на търговията. Широкият S&P 500 напредва с 0,1% до 1 166,34 пункта, а на борсата Nasdaq основният индекс Nasdaq Composite остава без промяна на ниво от 2 396 пункта.

Добивните компании се представят най-добре в началото на търговията, докато тези от здравния и технологичния сектор отстъпват. Щатският долар поевтинява срещу еврото, канадския и австралийския долар, но поскъпва срещу британската лира и японската йена.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още