IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече оптимизъм за световната търговия през 2010

"Има светлина в края на тунела", казват от Световната търговска организация

15:33 | 26.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Повече оптимизъм за световната търговия през 2010

Световната търговия ще отбележи растеж през тази година след спада с 12% през 2009 г., показва нова прогноза на Световната търговска организация.

В края на февруари нейните експерти бяха заявили, че не очакват особено подобрение през 2010 поради все още трудните икономически условия.

Сега, около месец по-късно, се предвижда световната търговия да се разрасне с 9,5% спрямо миналата година, като двигател на растежа ще бъдат Китай и Индия, предава Bloomberg. 

Според прогнозите търговията в страните с развиващи се икономики ще нарасне с 11%, докато очакваният растеж за развитите пазари е 7,5 на сто.

„Има светлина в края на тунела и това със сигурност е добра прогноза, добри новини за световната икономика”, казват от Световната търговска организация.

Оттам освен това за пореден път изразяват опасенията си от подновяване на протекционистките политики на фона на изоставащото възстановяване на Европа и САЩ спрямо това в Азия и на признаците на прегряване на китайската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още