IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мощен ръст на банковите акции в Гърция

Борсата отчита най-силния си ден от близо два месеца, водена от решението на ЕС да помогне на страната

14:27 | 26.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Мощен ръст на банковите акции в Гърция

Акциите на представителите на банковия сектор в Гърция се изстреляха мощно днес, извеждайки основния индекс в страната до най-големия му ръст за последните два месеца.

Това се дължи на заявената от европейските лидери готовност страната да бъде спасена в случай на нужда.

Основният борсов индекс в Гърция ASE скочи с 3,2 на сто до 2 130 пункта, а индексът FTSE/ASE 20 се изстреля с 4,5 на сто в петък.

Много силно представяне отчетоха акциите на Alpha Bank, които скочиха с 9,1 на сто. Книжата на National Bank of Greece и EFG Eurobank се изстреляха съответно с 8,5 на сто и 8,3 на сто.

За интереса към финансовия сектор повлияха и очакванията за отхлабване на правилата, по които Европейската централна банка ще приема ценни книжа за обезпечение, пише Market Watch.

Като цяло от началото на годината пазарната капитализация на гръцките банки се е понижила с 11 на сто. Основни причини за това са големият бюджетен дефицит, както и опасенията от понижаване на кредитния рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още