IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

JPMorgan, Lehman и UBS заподозрени в „източване“ на общини в САЩ

Банките са заподозрени в това, че са плащали по-нисък от пазарния лихвен процент на местните власти в САЩ

11:31 | 26.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
JPMorgan, Lehman и UBS заподозрени в „източване“ на общини в САЩ

JPMorgan Chase, Lehman Brothers и UBS са сред финансови гиганти на Wall Street, които са били заподозрени за участие в заговор, чиято цел е била да „източват“ местните власти в САЩ. 

Чрез споразумение банките са плащали по-нисък от пазарния лихвен процент на местните власти в САЩ по паричните средства, получени във връзка с реализирани от общините инвестиции.

Това става ясно от обвинителни документи, подадени в Министерството на правосъдието на САЩ, по повод на повдигнато срещу финансовите компании антитръстово разследване, пише Bloomberg.

Правителственият списък включва имена на банкери от над 12 финансови компании, в това число Bank of America, Bear Stearns, Societe Generale, бившото инвестиционно звено на Citigroup - Salomon Smith Barney, както и финансовите подразделения на General Electric.

Засега нито една компания или физическо лице от списъка обаче не са уличени в нарушение на закона.

Обвинението е, че те са сключили споразумение, за да се облагодетелстват от пазара на общински ценни книжа в САЩ, чийто размер е около 2,8 трлн. долара. Тепърва ще се установи дали финансовите гиганти са се облагодетелствали, като са ощетили американските данъкоплатци.

Делото се фокусира върху специфични финансови инструменти, известни като договори за гарантирани инвестиции. Това са финансовите инструменти, които градовете, щатите или училищните райони в САЩ купуват с цел инвестиция със средства, привлечени от продажбите на общински облигации.

Всяка година в САЩ се издават общински облигации за повече от 400 млрд. долара, като средствата се използват от местните власти за различни инфраструктурни проекти. В случай че заради отлагането на даден проект във времето, част от парите са свободни, общините купуват от банките такива договори за гарантирани инвестиции и печелят лихва от тях.

При покупката на такива финансови инструменти от общините се организира тръжна процедура, за да се гарантира, че местните власти ще получат възможно най-добрата печалба от своята инвестиция. Според правителството обаче заподозрените банки са имали договорка да предлагат на общините по-ниски от пазарните лихвени проценти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още