IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските борси се отърсиха от разпродажбите

Най-добре се представя финансовите и технологичните компании след успешните IPO-та в двата сектора

16:39 | 25.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските борси се отърсиха от разпродажбите

Днешната сесия на Wall Street започна с повишения и за трите основни индекса, които заличиха част от вчерашните разпродажби. За това помогнаха добрите данни за намаляването на безработните лица през изминалата седмица, както и поевтиняването на долара срещу повечето основни валути.

Малко по-късно днес ще започне срещата на върха на лидерите от Европейския съюз, който ще обсъдят заедно с президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише начините за намаляване на безработицата и съживяване на европейската икономика. Фискалната криза в Гърция вероятно също ще бъде обсъдена, въпреки че засега не е включена в дневния ред, предаде CNN.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще свидетелства пред Комитета за финансови услуги към щатския сенат днес за това по какъв начин централната банка на САЩ планира да изтегли мерките си за подкрепа на икономиката, когато настъпи подходящия момент да се затегна паричната политика.

Индексът на 30-те най-големи и често търгувани борсови компании в САЩ Dow Jones Industrial Average се повишава с 0,6% до 10 902,66 пункта час след началото на търговията. Широкият S&P 500 добавя също 0,6% до 1 174,60 пункта, а на борсата Nasdaq основният индекс Nasdaq Composite се повишава с 0,8% до 2 417,32 пункта.

Вчерашната сесия приключи с понижения, след като продажбите на нови жилища отбелязаха рекордно ниска стойност, а щатският долар поскъпна заради растящи притеснения за развоя на фискалната криза в Гърция. Решението на рейтинговата агенция Fitch да намали дългосрочната си оценка на държавните ценни книжа на Португалия допълнително разтревожи инвеститорите в акции.

Най-добре в началото на днешната търговия се представят компаниите от финансовия и технологичния сектор след успешния борсов дебют на три представителя на двата сектора през тази седмица. Първото първично публично предлагане (IPO) на банка в САЩ от началото на финансовата криза е вече факт, след като First Interstate BancSystem се листна успешно на борсата Nasdaq.

Доходността на американските десетгодишни държавни облигации се увеличава с 2 базисни пункта до 3,85%. Нарастваща им доходност означава, че цените на държавните ценни книжа намаляват, а те се движат обикновено в посока обратна на цените на акциите. Петролът поскъпва с 0,4% до близо 81 долара за барел, а цената на златото се вдига също с 0,4% до 1 090,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още