IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Fitch намали рейтинга на Португалия заради задлъжнялостта на страната

Новината дойде на фона на силното поевтиняване на еврото днес

13:54 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch намали рейтинга на Португалия заради задлъжнялостта на страната

Международната рейтингова агенция Fitch намали своята дългосрочна оценка на държавните облигации на Португалия, въпреки че правителството на страната демонстрира готовност да съкрати значително държавните разходи като стъпка към ограничаване на бюджетния дефицит.

Именно високите нива на държавен дълг на Португалия са основен мотив на една от водещите агенции за кредитен рейтинг да смъкне рейтинга на южноевропейската страна от AA на AA-, пише BBC. Перспективата пред оценката е негативна заради високото ниво на задлъжнялост, което се наблюдава във всички сектори на португалската икономика.

По-рано през този месец португалското правителство прие строги мерки за намаляване на бюджетния дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт до 2013 го. спрямо сегашното му ниво от 9,3%. По този начин страната ще изпълни критериите за членство в еврозоната.

Новината дойде на фона на силното поевтиняване на еврото по време на днешната валутна сесия, което е израз на притесненията за икономическото възстановяване на задлъжнелите страни в Европа. Еврото губи повече от 1% спрямо долара и падна до най-ниското си ниво спрямо швейцарския франк.

В общия случай, колкото е по-нисък кредитния рейтинг на една държава,толкова по-висок е лихвения процент, който инвеститорите изискват от нейното правителство, за да финансират неговите разходи с покупките на държавни ценни книжа.

Все пак Португалия пласира успешно последната си емисия десетгодишни държавни ценни книжа за 990 млн. евро на 10 март. Облигациите са продадени при средна доходност от 4,171 на сто, което е с малко над 1 процентен пункта повече в сравнение с доходността на германските държавни облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още