IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ заплашва Европа с ответна реакция за хедж фондовете

Американски сенатор е готов да призове Конгреса за приемането на реципрочно законодателство

12:14 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ заплашва Европа с ответна реакция за хедж фондовете

Опитите на Европа да засили регулацията върху хедж фондовете и други алтернативни инвестиции може да ескалира в трансатлантически спор, съобщава Wall Street Journal.

Американският сенатор Чарлз Шумър заплашва с ответна реакция ако предложението на Европейския съюз (ЕС) за ограничаване достъпа на американски фондове до европейските финансови пазари се превърне в закон.

Сенаторът демократ описва европейското предложение като „протекционизъм, който дискриминира американските компании и ограничава дейността им“.

В писмо до финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър, Шумър заявява, че е готов да призове Конгреса за приемането на законодателство, което да забранява на чужди фондове да набират средства на американския пазар. То ще ги задължава също и да използват попечителски услуги на базирани в САЩ банки.

Европейското предложение се подкрепя от повечето страни в съюза, и включва изисквания, които биха направили почти невъзможно за неевропейските фондове да получат достъп до европейския пазар като цяло и до този на отделните страни членки.

В началото на месеца самият Гайтнър излезе с писмо до европейските власти, в което изразява безпокойство относно възможното дискриминиране на американските фондове.

Европейски официални лица отрекоха предложенията да са дискриминационни и протекционистични.

Марио Драги, председател на Борда за финансова стабилност към Г-20, предупреди миналата седмица, че съществува риск от фрагментиране на световната финансова система от страна на отделни страни или региони, което може да има значителни последици

Великобритания, където са базирани около 70% от фондовете, обект на предложението, също се противопоставя.

Окончателното решение по въпроса ще се вземе след съгласуване с Европейския парламент, който обмисля и друг план. Според него чуждите фондове ще могат да получават т. нар. „паспорт“, който ще им осигурява достъп до целия ЕС.

Още по темата:

Европа и САЩ пред търговска война заради регулацията на хедж фондовете?

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още