IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оли Рен: Решаваме за Гърция сега или еврото потъва

Комисарят по монетарните въпроси е категоричен, че решение за Гърция трябва да се вземе още тази седмица

10:47 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Оли Рен: Решаваме за Гърция сега или еврото потъва

Европейският съюз трябва да вземе решение за начина, по който да се помогне на Гърция още тази седмица, защото в противен случай има риск на еврото да се „нанесат сериозни щети“. Това е мнението на Оли Рен, еврокомисар по въпросите на монетарната политика.

„Вече има техническа готовност, сега имаме нужда от политическо решение. За Гърция това също е важно, за да знаят какво да очакват“, посочи Рен днес, цитиран от CNBC. “Намираме се на кръстопът. Гърция може да предизвика сериозни вреди на еврото или пък можем да си вземем урок от кризата“, смята Оли Рен.

Според Рен все още има различни алтернативи за подпомагане на Гърция, като той смята, че няма проблем за помощ да бъде потърсен и Международният валутен фонд.

„ЕС е в близки отношения с МВФ. Ние сме партньори“, заяви Рен.

Франция и Испания са сред страните, които най-активно лобират пред останалите държави за взимане на решение в най-скоро време. Надеждите им, както и тези на Оли Рен, са свързани с утрешното заседание на лидерите на ЕС, което ще продължи и в петък.

Необходимостта от решение става все по-голяма и с оглед на това, че Гърция трябва да осигури средства за рефинансиране на дългове на стойност 16 млрд. евро, които падежират между 20 април и 23 май.

Още по темата:

Германия постави условията, при които би помогнала на Гърция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още