IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газпром може да придобие дял в газопреносната система на Украйна

За сметка на това обаче Украйна настоява за чувствително намаление на цените на газа за страната

10:14 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром може да придобие дял в газопреносната система на Украйна

Украинският министър на енергетиката и ръководителят на държавната енергийна компания „Нафтогаз“ ще предложат на Газпром придобиване на дял в газопреносната система на страната за сметка на по-ниски цени на руския газ за Украйна при започващите преговори между Русия и Украйна за цените на природния газ, става ясно от коментар по въпроса на вестник „Комерсант“. 

Това би могло да стане чрез създаване на съвместен консорциум, чрез който руският газов гигант ще получи правото на преки доставки на синьо гориво на вътрешния пазар на Украйна.

Според руския вестник новият президент на Украйна Виктор Янукович е поръчал преговорите за цените на газа, които се водят в Москва, да приключат до май, за когато е запланувана първата официална визита в Киев на руския президент Дмитрий Медведев.

По неофициална информация на „Комерсант“ украинските преговарящи са пристигнали вчера в Москва с предложение за пакетно споразумение, което включва създаване на консорциум за транзитиране на газ, в който да влизат фирми от Украйна, Русия и ЕС, като на Газпром се предлага още и пряк достъп до вътрешния пазар на природен газ на Украйна. В замяна обаче Украйна настоява за чувствително намаление на цените на газа за страната.

Украинската страна, която за първото тримесечие на годината купува руския газ за 305 долара за 1000 куб. м (а според сегашния договор от април цената би трябвало да стигне 320 долара/1000 куб. м), би искала да получи отстъпки в цената, подобни на тези за Беларус, т.е. цени около 180 долара/1000 куб. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още