IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Volkswagen стартира процедура по набиране на 4,5 млрд. евро

Целта е да се осигурят средства за финансиране на придобиването на Porsche и запазване на кредитния рейтинг

10:09 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Volkswagen стартира процедура по набиране на 4,5 млрд. евро

Германският автомобилен гигант Volkswagen започна процедура по увеличение на капитала с 4,5 млрд. евро. Причината е необходимостта от набиране на средства за финализиране на придобиването на Porsche, както и осигуряване на необходимия за запазване на кредитния рейтинг на компанията ресурс.

От компанията обявиха, че ще емитират до 65 млн. привилегировани акции, като вече е започнало приемането на заявки от институционалните инвеститори. Операциите по емисията се движат от Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank, HSBC и JPMorgan, предава FT.

Новината доведе до отстъпление на акциите от капитала на VW, които са без право на глас, от 5 на сто до 68,89 евро за брой вчера.

Инвеститорите са останали изненадани от момента и размера на увеличението, тъй като преди около две седмици VW обяви намерения за комбинация от емитиране на акции и конвертируеми облигации, за да покрие нуждите си, коментират анализатори.

Очаква се заявки за придобиване на част от емисията да се приемат от 31 март до 13 април. Все още обаче няма параметри за окончателната цена на книжата. Намеренията, обявени от VW, са за привличане на поне 4 млрд. евро, тъй като толкова са необходими за запазване на стабилни финансови показатели.

Към момента на резултатите на VW силно тежи придобиването на Porsche и заради него компанията е заплашена от понижаване на кредитния рейтинг. Това вероятно ще накара VW да опита да привлече от пазара поне 4,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още