IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Райфайзен Интернешънъл Банк-Холдинг със 78% спад на печалбата

Обмисля се сливане с компанията-майка Райфайзен Централбанк Австрия

18:05 | 23.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Райфайзен Интернешънъл Банк-Холдинг със 78% спад на печалбата

Райфайзен Интернешънъл Банк-Холдинг АГ, член на групата РЦБ, оглавявана от Райфайзен Централбанк Австрия АГ, отчита 78% спад в консолидираната си нетна печалба през 2009 до 212 млн. евро.

Резултатът на Райфайзен Итернешънъл е значително повлиян от ръста на нетните начисления за провизии, които се увеличават със 123% до 1,738 млрд. евро.

Наблюдава се леко забавяне на ръста на провизиите след второто тримесечие на 2009, когато бяха направени най-много начисления.

Активите на групата Райфайзен Интернешънъл спадат с 11% през 2009 до 76,3 млрд. евро, за което са повлияли мерките за намаляване и стабилизиране на кредитния портфейл, както и нарасналите провизии.

Възвращаемостта на капитала преди данъци е 5,7% при 22% през 2008.

На предстоящото Общото събрание на компанията ще бъде гласувано разпределянето на 30,9 млн. евро дивидент, със 79% по-малко от миналата година.

В началото на икономическата криза в Централна и Източна Европа веднага бяха започнати програми за съкращаване на разходите, като общите административни разходи намаляха значително през отчетния период и отбелязаха спад от 14% до 2,270 млрд. евро.
 

Разходите за персонал са 46% от всички разходи за миналата година, като са намалели със 17% спрямо предходната до 1,054 млрд. евро.

Броят на служителите през 2009 е намалял с 11% до 56 530.

От известно време Райфайзен Централбанк Австрия АГ и дъщерното й дружество Райфайзен Интернешънъл Банк-Холдинг АГ разглеждат стратегическата възможност за сливане между двете компании, пътят към което обаче е комплексен.

"Искаме да направим тази стъпка, за да сме сигурни, че ще можем да засилим и разширим отличната си позиция в ЦИЕ и Австрия през идващите години и десетилетия", казва Валтер Ротенщайнер, председател на Управителния съвет на РЦБ и председател на Надзорния съвет на Райфайзен Интернешънъл.

"Един от ключовите аргументи за това сливане е подобреният достъп до капиталовите и парични пазари, от който обединената банка ще се възполва, в сравнение със сегашния статус на Райфайзен Интернешънъл.

Тази стъпка ще спомогне и за диверсификацията на риска на Райфайзен Интернешънъл и ще направи възможно допълнителното оптимизиране на риск мениджмънта на групата и в бъдеще", е заявил Херберт Степич, главен изпълнителен директор на Райфайзен Интернешънъл и заместник-председател на Управителния съвет на РЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още