IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Републиканците атакуват законопроекта за финансовата реформа в САЩ

С помощта на 300 поправки те ще се опитат да осуетят ключови моменти в плана на демократите

18:36 | 22.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Републиканците атакуват законопроекта за финансовата реформа в САЩ

С помощта на 300 поправки републиканците ще се опитат да бламират ключови моменти от законопроекта за финансовата реформа, предложен преди седмица от сенатора демократ Кристофър Дод, председател на банковата комисия към американския сенат, разкрива Ройтерс.

Ще бъде атакувано предложението за създаване на съвет, включващ различни агенции, който да контролира системния риск във финансовата система. Републиканците искат да отнемат правомощията на този съвет да поставя рискови небанкови финансови институции под надзора на Федералния резерв (щатската централна банка).

Те ще предложат още отпадането на текста за създаването на фонд, който да финансира фалитите на финансови компании, за да не се допускат повече спасителни операции с бюджетни средства в стил AIG.

Под прицел е и планът на Дод за прехвърляне на контрола върху стотици щатски банки с активи под 50 млрд. долара от Федералния резерв към Федералната корпорация за застраховане на депозитите.

Републиканците искат също да отхвърлят основни части от законопроекта, отнасящи се до извънборсовия пазар на деривати и правилата за кредитните агенции.

Целта на законодателството, предложено от Дод е предотвратяване на бъдещи финансови кризи.

Откакто президентът Обама започна да настоява за финансова реформа републиканците неизменно заемат страната на Wall Street и на банковите лобисти в противопоставянето си и отлагането на новите правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 31.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още