IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Министри от ЕС приканиха за консенсус относно проблема с Гърция

Франция и Италия смятат, че ЕС трябва да постигне консенсус за това как да се помогне на Гърция преди срещата на върха на 25 и 26 март

16:54 | 22.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Министри от ЕС приканиха за консенсус относно проблема с Гърция

Министрите на външните работи на Италия и Франция заявиха в понеделник, че Европейският съюз (ЕС) трябва да постигне съгласие за това как да се помогне на Гърция още преди срещата на върха, която ще се проведе в края на тази седмица в Брюксел. 

Тяхното изказване обаче противоречи на позицията на немския канцлер Ангела Меркел, която настоя, че фискалните проблеми на Гърция не бива да са на дневен ред, защото страната не е изпаднала в невъзможност да изплаща своите дългове, пише Ройтерс.

Италианският министър на външните работи Франко Фратини смята, че европейските страни трябва да постигнат консенсус по този въпрос преди срещата на върха на 25 и 26 март. Той е заявил това пред журналисти след днешната среща на министрите на външните работи от ЕС.

Френският външен министър Бернар Кушнер се е съгласил със своя италиански колега, като смята, че ще е най-добре решението за това по какъв начин да се помогне на Гърция се вземе през следващите дни.

Позициите на двамата министри подкрепиха становището на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, който предупреди, че ако европейските страни не се споразумеят за механизъм за подкрепа на Гърция през тази седмица, това може да навреди на единната валута.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче заяви в неделя, че Гърция не се нуждае от подкрепа и не е необходимо със своите изказвания политическите лидери от ЕС да изпращат грешни сигнали на пазарите.

Министрите на 27-те страни от ЕС ще обсъдят в края на тази седмица стратегии за икономическия растеж на Европа до 2020 г. Засега обсъждането на плана за оказване на финансова помощ на Гърция не е включено в дневния им ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още