IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Раздвижване около стар дълг вдигна цената на аржентинските облигации

Финансовото министерство на страната съобщи, че е постигнато споразумение за компенсации по облигации за $20 млрд.

16:32 | 22.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Раздвижване около стар дълг вдигна цената на аржентинските облигации

Цената на аржентинските правителствени облигации се повиши рязко и достигна най-високата си стойност за последните два месеца. Повод за това даде изявление на финансовото министерство, че е постигнато споразумение с американските регулатори за компенсации на кредиторите по стари облигационни емисии за 20 млрд. долара.

Върху плащанията по въпросните емисии е бил наложен мораториум преди около десет години. Заради тогавашните си проблеми Аржентина спря да обслужва задължения на стойност 95 млрд. долара и на практика излезе от международния финансов пазар, припомня Bloomberg.

Впоследствие, през 2005 година, бе изготвено предложение за преструктуриране на част от дълговете, но голяма част от задълженията остана извън обхвата му.

Заради днешната новина доходността по облигационната емисия с падеж през 2015 година се смъкна с цели 42 базисни пункта до 11,45 на сто. Цената на облигациите пък се повиши с цент и половина до 85,50 цента за долар номинал.

Според анализатори активизирането на Аржентина по отношение на старите държавни дългове се прави заради необходимостта от пускане на нови емисии. Оценките показват, че страната ще има нужда от привличането на 12,5 млрд. долара тази година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още