IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цикличните компании подсказват, че щатската икономика се възстановява

Доброто представяне на индустриите, които най-силно се влияят от състоянието на икономиката, е добър знак за ралито на щатските борси

08:00 | 23.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цикличните компании подсказват, че щатската икономика се възстановява

Акциите на цикличните борсови компании са най-добре представящите се на щатските фондови борси за последната година. Това загатва, че американската икономика ще продължава да се възстановява, след като излезе от рецесията в средата на миналата година, пише в анализ на Bloomberg.

За циклични се смятат компаниите, чието представяне зависи силно от общата икономическа активност и състояние на бизнес средата. За тях е характерно, че в периоди на икономическа експанзия печалбата им расте с по-бързи темпове в сравнение със средните за пазара, и обратното.

Циклични са компаниите, които оперират в сектора за търговия на дребно, транспорта, технологиите и автомобилостроенето, и др.

Най-силно изразен е ръстът на цените на акциите на търговците на дребно в САЩ. Те са заличили изцяло загубите си от фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers на 15 септември 2008 г. В това число влизат Amazon и Gap, чиито акции поевтиняха с до 63% заради мечия пазар.

Транспортните компании на свой ред са удвоили своята капитализация през последните 12 месеца, което също е обнадеждаваща новина за ралито на пазарите на ценни книжа в САЩ. Dow Jones Transportation Average, който обединява 20-те най-големи публични транспортни компании в САЩ, се е повишил със 104% през последните 12 месеца.

Това е с 32 процентни пункта повече в сравнение с широкия щатски индекс S&P 500. Според пазарните анализатори печалбата на компаниите в неговия състав ще се утрои през следващите две години заради оживлението в световната икономика.

Доброто представяне на индустриите, които най-силно се влияят от състоянието на икономиката, е важна част от теорията на Дау, която лежи в основите на техническия анализ. Съгласно разработките на Чарлз Дау, който е създател на вестника Wall Street Journal, когато индексите Dow Jones Industrial Average и Dow Jones Transportation се движат в една посока, е налице тренд на пазара на ценни книжа.

Теорията на Дау предполага, че ралито на щатските фондови пазари може да продължи, след като Dow Jones Transportation и Dow Jones Industrial Averages нараснаха до най-високите си нива от октомври 2008 г. досега в края на миналата седмица.

Според фонд мениджъри от Alpine Woods Capital Investors и Morgan Stanley сегашното рали е резултат от очакванията на инвеститорите, че разрастването на икономиката ще увеличи и печалбите на компаниите от цикличните сектори. От Citigroup също смятат, че цикличните акции ще поведат нагоре пазара през следващите две години.

Проучване на Bloomberg показва, че компаниите, чиито печалби са най-тясно свързани с промените в щатската икономика, се представят много по-добре от тези, които са най-малко обвързани. Това става ясно от индекса Morgan Stanley Cyclical, който обединява 30 американски циклични компании, като Dearborn, Ford и U.S. Steel. Той е нараснал с 209% от 6 март 2009 г. до края на миналата седмица.

В същото време индексът на Morgan Stanley за компаниите от потребителския сектор, каквито са Pfizer и ConAgra Foodsе, е нараснал с 62% за същия период. Разликата от 147 процентни пункта между растежа на двата борсови измерителя е най-голямата, откакто данните за това се водят от инвестиционната банка Morgan Stanley.

Освен това индексът на цикличните компании се е повишил близо два пъти повече в сравнение със S&P 500 през последната година. Промишлените и индустриални компании в S&P 500 вече имат преднина от 11% от началото на 2010 г. и в това отношение изпреварват останалите 9 индустриални групи в индекса с най-малко 2 процентни пункта.

Силата на ралито през последните 12 месеца обаче е повишило средната пазарна оценка на акциите в S&P 500, като тя вече е 18,6 пъти по-голяма от тяхната печалба. Това е повече от средното съотношение „цена-печалба“ (P/E) от 16,6 за последните 56 години.

Уорън Бъфет заложи именно на възстановяването на щатската икономика, след като купи железопътната компания Burlington Northern за 27 млрд. долара през миналата година. Това е най-мащабната покупка в неговата кариера, като той заложи на транспортната компания, защото секторът е един от най-важните индикатори за състоянието на икономиката.

Към средата на март тази година влаковете в САЩ са превозили най-големия обем товари за последната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 23.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още