IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възходът на щатските борси може да продължи и през тази седмица

Индексите на Wall Street се колебаят около нивата си малко отпреди фалита на Lehman Brothers

09:24 | 22.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Възходът на щатските борси може да продължи и през тази седмица

Трите основни борсови индекса на Wall Street – Dow Jones, Nasdaq Composite и S&P 500, гравитираха около най-високите си нива за последната година и половина през изминалата седмица, и могат да отбележат нови върхове, ако данните за жилищния пазар, заетостта и фабричния сектор през следващите дни дадат импулс на пазара.

Липсата на катализатор, който да ускори движенията на индексите, ги направи уязвими на разпродажби, както стана ясно в петък, когато борсовата сесия на Wall Street завърши на отрицателна територия. Въпреки това и трите индекса успяха да се повишат по време на пет от последните шест борсови седмици, предаде CNN.

По този начин Nasdaq покори 19-месечен връх, а Dow Jones и S&P 500 на свой ред кръжат около най-високите си нива за последните 18 месеца. Възходящата тенденция може да продължи и през следващите две седмици, защото инвеститорите обикновено са бичи настроени преди началото на новия корпоративен сезон.

Щатските индекси са във възход през последния месец и по този начин успяха да се възстановят от разпродажбите между средата на януари и началото на февруари. Но в същото време темпото им на повишение през последния етап от ралито е доста по-бавно, отколкото през изминалата година, а изтъргуваният обем е нисък.

В понеделник няма да има важни икономически новини. Търговията на Wall Street и през тази седмица ще започва от 15:30 ч. българско време заради по-ранното преминаване към лятно часово време в САЩ.

Преди началото на сесията във вторник обаче излизат продажбите на съществуващи жилища през февруари, за които се очаква леко понижение. Тогава ще се публикува и индексът на цените на жилищата през февруари, който се изчислява от Федералната агенция за жилищно финансиране в САЩ (FHFA).

В сряда идва ред на данните за поръчките за производство на стоки с дълготрайна употреба, за които се очаква втори месечен ръст през февруари. Тогава излиза и докладът за продажбите на нови жилища, за които икономистите прогнозират спад спрямо януари.

Седмичните данни за молбите за помощи при безработица ще излязат в четвъртък, като се очаква новите безработни лица, както и трайно безработните, да намалеят. Това ще е поредният признак за плавното стабилизиране на пазара на труда в САЩ. В същия ден Best Buy и Oracle ще публикуват отчетите си за последното фискално тримесечие.

Седмицата ще завърши с окончателните данни за брутния вътрешен продукт на САЩ през четвъртото тримесечие, които се очаква да покажат ръст от 5,9% на тримесечна база. Тогава излиза и окончателната стойност на индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет за март, който е важен барометър за икономическите нагласи на домакинствата в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още