IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P: Гръцките банки са заплашени от нови понижения на рейтингите

Очертават се „предизвикателни“ години за гръцките кредитори, което може да се отрази на рисковите им профили

14:01 | 19.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
S&P: Гръцките банки са заплашени от нови понижения на рейтингите

Гръцките банки вероятно ще преживеят „предизвикателства“ по отношение на печалбите си през следващите години заради влошаващото се състояние на икономиката на страната. Това може да доведе до нови понижения на кредитните им рейтинги, посочват от S&P.

Най-голямата гръцка банка – National Bank of Greece, регистрира загуба от 87 млн. евро за последното тримесечие на 2009 година, Eurobank EFG пък отчете спад на печалбата от 77 на сто спрямо предходното тримесечие, загуба претърпя и Piraues Bank, докато Alpha Bank записа най-слабата си тримесечна печалба за последната година.

„Очакваме доста негативна икономическа обстановка през следващите две години, с по-силна рецесия през 2010 и все още отрицателен ръст през 2011 година“, заяви Анхела Круз от екипа на S&P, цитирана от Bloomberg.

“Очакваме бавно възстановяване, при което растежът ще бъде доста под потенциала на Гърция, а това е доста труден сценарий в сравнение с този, при който действаха гръцките банки през предходното десетилетие“, посочва тя.

Прогнозите са, че банковата система ще пострада от мерките на правителството за съкращаване на разходите. Нейната оценка за стабилност бе понижена от S&P от 5 на 4 пункта по десетобалната система на агенцията. Така тя е приравнена на стабилността в страни като Бахрейн, Бразилия, Кувейт, Оман и Южна Африка.

Последната ревизия на рейтингите на гръцките банки от страна на S&P бе направена в средата на декември, когато оценките бяха понижени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още