IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стивън Роуч: Натискът върху Китай за отвързване на юана е нежелателен

По-добре Китай да повиши потреблението, смята шефът на Morgan Stanley Asia

10:38 | 19.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Стивън Роуч: Натискът върху Китай за отвързване на юана е нежелателен

Стивън Роуч, председател на Morgan Stanley Asia, е заявил, че призивът на Пол Кругман за оказване на натиск върху Китай да позволи валутата му да поскъпне е „много лош съвет“, и че повишаване на потреблението от страна на Китай е по-добър начин за намаляване на търговските дисбаланси, предава Bloomberg.

Китай обяви, че ще изпрати делегация в САЩ, която ще има за цел да понижи напрежението между двете страни по въпросите на валутните курсове и митническите спорове.

“Ние се нахвърляме върху Китай вместо да гледаме своята работа, която е да повишим спестяванията в САЩ“, е казал Роуч.

„Малко съм изненадан от това, което е казал Стив“, е отвърнал Кругман, професор от Принстънския университет и Нобелов лауреат по икономика. „Това, което казах, е резултат от внимателен икономически анализ. Световната икономика се подтиска от Китай, който изкуствено поддържа валутата си обезценена“.

Правителството на Китай поддържа юана на ниво 6,83 за долар от средата на 2008, за да защити износителите си от глобалната рецесия и свиването на световната търговия. В предходните три години Китай бе позволил валутата му да поскъпне с 21%.

Страната е натрупала рекордни валутни резерви в размер на 2,4 трлн. долара (889 млрд. от тях в американски ДЦК) вследствие на валутната си политика.

Кругман бе заявил по-рано през месеца, че световният икономически растеж би бил с 1,5 процентни пункта по-висок, ако Китай развърже юана и престане да трупа търговски излишъци. Според него САЩ трябва да са по-агресивни в разговорите си с Китай и дори да третират валутната политика на Пекин като изравнително мито или друг вид експортна субсидия.

„Любопитен съм какво Стив мисли, че ще се случи, ако САЩ повишат спестяванията си“, пита се Кругман. „Откъде тогава ще дойде търсенето на стоки и услуги. Стимулирането на спестяванията трябва да бъде в дългосрочен план“, смята Кругман, който получи Нобеловата награда за икономика през 2008 за своите теории за световната търговия.

„Търговският дефицит на САЩ е резултат от недостатъчни спестявания и всеки опит да се справим с търговския дефицит, който имаме с Китай, просто ще се измести към друга страна, при положение че американците продължават да харчат по същия начин“, контрира Роуч.

„Спорно е дали големият търговски излишък на Китай всъщност се дължи на подценения юан“, продължава Роуч. Той твърди, че усилията за повишаване на потреблението в Китай биха били по-ефективен начин за справяне с проблема.

Петима американски сенатори начело с Чарлз Шумър и Линдзи Греъм внесоха тази седмица законопроект, улесняващ предприемането на ответни мерки от САЩ в резултат на валутни манипулации от страна на търговските им партньори.

През следващия месец финансовото министерство на САЩ трябва да реши дали да заклейми Китай като страна, която манипулира валутата си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 18.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още