IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукойл готов да изкупи 10% от акциите си от ConocoPhillips за $5 млрд.

ConocoPhillips сега притежава 20% от акциите на Лукойл, при евентуалната продажба на половината от тях Лукойл ще ги изкупи обратно

10:32 | 19.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лукойл готов да изкупи 10% от акциите си от ConocoPhillips за $5 млрд.

Председателят на Съвета на директорите на руската петролна компания Лукойл Валерий Грайфер заяви, че компанията разглежда възможността да изкупи 10% от своите акции от стратегическия си партньор – американската ConocoPhillips, ако пакетът акции се предложи за продажба. Това съобщи вестник „Комерсант“, уточнявайки, че към момента ConocoPhillips притежава 20,6% от акциите на Лукойл.

Имайки предвид пазарната капитализация на Лукойл към момента, то 10% от акциите на компанията ще струват около 5 млрд. долара, смятат анализатори, посочвайки, че в бъдеще тази цифра може да се измени в зависимост от цените на петрола.

Официална информация за евентуална продажба на акции на Лукойл от ConocoPhillips засега няма. Смята се, че този въпрос може да бъде обсъден на заседанието на Съвета на директорите на Лукойл през следващата седмица. Миналата есен също имаше информация, че американската компания възнамерява да продава акции за Лукойл заради необходимост от покриване на собствените си дългове, но тогава слуховете бяха опровергани от двете компании.

Анализатори от банка Nomura предполагат, че евентуалната сделка по продажбата на акциите на Лукойл от ConocoPhillips може да се извърши на няколко транша в продължение на 3 години, като „е много вероятно тези акции в бъдеще да се използват в процедури по сливания и поглъщания“.

Досега няма официална информация за финансовите резултати на Лукойл за 2009 г. Наскоро президентът на компанията и основен собственик Вагит Алекперов прогнозира, че печалбата на Лукойл за миналата година ще е около 7 млрд. долара. Това означава, че руската компания има достатъчно средства да изкупи акциите си от ConocoPhillips, но вероятно ще се откаже от първоначалните си намерения за придобиване на активи в Европа, посочват анализатори, допълвайки, че може би това е по-добрият вариант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още