IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Lehman обвини Barclays, че си е докарала 13 млрд. долара от нейния фалит

Lehman Brothers твърди, че Barclays е получила инвестиционния й портфейл с голяма отстъпка от реалната му стойност

09:59 | 19.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Lehman обвини Barclays, че си е докарала 13 млрд. долара от нейния фалит

Фалиралата американска инвестиционна банка Lehman Brothers Holdings отправи нови обвинения срещу Barclays Capital в четвъртък, заявявайки, че британската инвестиционна банка се е облагодетелствала с 13 млрд. долара „извънредна“ печалба от сделката за закупуването на брокерското звено на Lehman в САЩ през септември 2008 г.

През тази седмица стана ясно, че Lehman Brothers се готви да излезе от процедурата по банкрут и да поднови дейността си по управление на активи. Американските банки JPMorgan и Citigroup бяха обвинени миналата седмица, че са подпомогнали фалита на Lehman Brothers.

Lehman е предоставила на съда в Манхатън, занимаващ се с делото по нейния банкрут, документи, които показват, че Barclays всъщност е спечелила 13 млрд. долара от придобиването на звеното за управление на активи на Lehman. Обявената от Barclays счетоводна печалба от въпросната сделка е в размер на 4,2 млрд. долара, предаде Ройтерс.

Lehman Brothers подаде молба за защита от фалит на 15 септември 2008 г., след като ипотечната криза и търговията с деривативни финансови инструменти стана причина за нейния банкрут, който се превърна в най-големият в историята на САЩ. Седмица по-късно емблематичното брокерско звено на Lehman е продадено на Barclays за 1,85 млрд. долара.

Според адвокатите на Lehman Brothers сделката е организирана набързо и това позволява на Barclays да получи инвестиционния портфейл на своя американски конкурент с голяма отстъпка от реалната му стойност. От Barclays са оспорили твърденията на Lehman като неоснователни.

Lehman, която води съдебна битка срещу Barclays от месеци, твърди, че сделката, представена пред съда, не е тази, която в действително е сключена. От щатската банка смятат, че служители на Lehman, които са получили предложение за работа в звеното, придобито от Barclays, са уредили тя да получи 5 млрд. отстъпка от инвестиционния портфейли на Lehman, който включва ценни книжа за 70 млрд. долара.

Според адвокатите на Lehman тези служители са договорили с британската банка цена за продажбата на активите, която няма „нищо общо“ със счетоводната им стойност, и по този начин Barclays си е докарала извънредно 5 млрд. долара печалба, която така и не е била оповестена.

Освен това вместо да заплати на бившите служители на брокерското звено на Lehman договорени бонуси за 2 млрд. долара, Barclays им е платила само 1,55 млрд. долара, твърдят от Lehman. Адвокатите й се надяват съдията по делото да направи промени в сделката за продажбата, за да може Lehman да получи обратно активите, които Barclays е придобила незаконно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още