IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция продължава да разделя Европа

Премиерът Папандреу прави отчаяни опити да върне доверието в страната, тъй като скоро падежират дългове за 20 млрд. евро

09:27 | 19.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция продължава да разделя Европа

Проблемите на Гърция продължават да разделят Европа по отношение на това дали и как трябва да се помогне за решаване на проблемите на страната. Премиерът Георгиос Папандреу пък започва да действа все по-хазартно в опит да върне доверието към страната, благодарение на което да се понижи цената, при която могат да бъдат осигурени капитали.

През следващите два месеца падежират държавни дългове на Гърция на стойност 20 млрд. евро и нуждата от финансиране е доста силна. Папандреу пък е на мнение, че страната не може да си позволи високите лихви, които в момента пазарът изисква за отпускането на средства, пише Bloomberg.

Действията на гръцкия премиер, който вчера за пръв път постави искане Европейският съюз да изготви план за подпомагане на страната, като заплаши, че Гърция е готова да поиска помощ от Международния валутен фонд, за пореден път доведоха до разминаване на позициите на водещите страни от ЕС.

Германия ясно посочи, че щом се налага, Гърция трябва да се обърне за помощ към МВФ. Подобна позиция зае и Холандия, като финансовият министър на страната заяви, че фондът „би могъл да поеме част от нуждите на Гърция“.

На обратния полюс за пореден път застана Франция, като президентът Саркози отново повтори готовността на ЕС да помогне за решаване на проблемите на Гърция. Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише пък днес ще даде възможност на немския канцлер Ангела Меркел да промени позицията си по въпроса.

Очаква се това да се случи по време на конференция в Брюксел, на която ще говори и ръководителят на МВФ Доминик Строс-Кан.

Оценките на Папандреу показват, че при настоящите лихвени проценти по петгодишните облигации, емитирани този месец, Гърция плаща с цели 725 млн. евро в сравнение със същата емисия, но пусната от Германия.

Вчера доходността по десетгодишните облигации на Гърция скочи до 6,283 на сто, което е с цели 316 базисни пункта повече от тази, предлагана от немските книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още