IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wachovia плати 160 млн. долара за уреждане на обвинения в пране на пари

Според прокуратурата банката не е упражнила достатъчен контрол, което е позволило на трафиканти на наркотици да перат пари през нея

09:44 | 18.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Wachovia плати 160 млн. долара за уреждане на обвинения в пране на пари

Американската банка Wachovia е постигнала споразумение с правосъдното министерство на САЩ да плати 160 млн. долара заради обвинения, че недостатъчен контрол от страна на финансовата институция е позволил на трафиканти на наркотици да перат пари, прехвърляйки средствата от мексикански обменни бюра към банката, предаде Wall Street Journal.

Съгласно споразумението с прокуратурата в Маями Wachovia, която е собственост на Wells Fargo, е признала, че не е успяла да разпознае и да докладва за подозрителните транзакции. Според обвинителите банката е обработила транзакции на стойност 420 млрд. долара, без да използва подходящи начини за откриване на пране на пари.

В свое изявление от Wachovia посочват, че значително са подобрили програмата си за противодействие на прането на пари, като са инвестирали за целта 42 млн. долара.

Обикновено обменните бюра се използват от имигранти, за да изпращат пари на роднините си в Латинска Америка. Властите в САЩ, Мексико и Колумбия обаче от години предупреждават, че трафикантите на наркотици също използват бюрата, за да перат пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още