IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке защити ролята на Фед за контрола върху банките

Според него Фед трябва да запази контрола върху малките финансови институции

20:47 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке защити ролята на Фед за контрола върху банките

Председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке се обяви категорично за запазване на контрола на централната банка върху малките финансови институции. В изказване пред Камарата на представителите Бернанке поднови битката си срещу намеренията на законодателите да ограничат надзорните функции на Фед.

Един от основните аргументи на Бернанке е това, че чрез надзора централната банка придобива възможно най-ясна представа за състоянието на банковата система. Това пък помагало много при взимането на решения за нивото на лихвения процент в САЩ, пише АР.

„Погледът, който придобиваме чрез надзора на голямо количество банки значително подобрява ефективността на монетарната политика и подобрява финансовата стабилност“, посочи пред законодателите Бернанке.

В момента Фед е подложен на остри критики заради неуспеха в предотвратяването на финансовата криза и може да остане без голяма част от надзорните си функции. Подобно предложение бе изготвено от сенатор Крис Дод, който предлага Фед да не губи енергията си в контрол над финансови институции с активи на стойност под 50 млн. долара.

Освен това се предлага Фед да не контролира и банките, които се под надзора на други държавни органи като FDIC например.

Това би оставило на грижите на Федералния резерв 35-те най-големи банки и банкови холдинга в САЩ. За сравнение, към момента централната банка контролира дейността на около 5 000 банкови холдинга, както и доста финансови институции, контролирани от държавата или с централи, разположени в чужбина.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още