IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Европа с нов връх за годината

В днешната сесия най-силно се представиха компаниите от банковия сектор и добивната промишленост

18:44 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Европа с нов връх за годината

Борсовите индекси в Европа постигнаха повишения днешната сесия, което изведе регионалния показател Dow Jones Stoxx 600 до нов връх за 2010 година. Той се повиши с 0,9 на сто до 261,40 пункта, което е с 1 пункт над постижението от 19 януари. От началото на годината пък индексът се движи с ръст от 3 на сто.

„Инвеститорите в акции остават уверени в това, че монетарните стимули няма да бъдат изтеглени от икономиката скоро“, заяви анализаторът от Altium Securities Ян Уилямс за Market Watch. Той визира вчерашното заседание на американския Федерален резерв, след което бе отправено именно такова послание.

Днес във фокуса на вниманието попаднаха представителите на добивния сектор, което се дължи основно на ръста в цената на петрола. Тя се повиши над 82 долара за барел и за момента се стабилизира на това ниво.

Интерес имаше и към финансовите компании, след като италианският гигант UniCredit обяви ръст на печалбата си от 27 на сто за последното тримесечие до 371 млн. евро. Това изстреля акциите на банката с над 6 на сто.

На национално ниво днес във Великобритания бе отчетен ръст на FTSE 100 от 0,4 на сто до 5 642 пункта. Немският DAX напредна с 0,8 на сто до 6 018 пункта, докато френският САС 40 добави 0,5 на сто до 3 959 пункта.

Стабилни повишения днес бяха отчетени и в Централна и Източна Европа, като основният индекс в Румъния ВЕТ напредна с 1,9 на сто. В Русия и Турция бяха постигнати повишения от над 1,5 на сто, на зелено приключи сесията и в Чехия, Полша и Хърватска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още