IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ОПЕК запази квотите си за производство от 24,8 млн. барела на ден

Картелът прогнозира, че търсенето на петрол в световен мащаб ще се увеличи леко през тази година

18:10 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
ОПЕК запази квотите си за производство от 24,8 млн. барела на ден

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) реши да остави квотите си за производство на петрол без промяна по време на днешната среща на петролните министри на 12-те страни, членуващи в нея. Тя се състоя във Виена, където се намира централната дирекция на ОПЕК, предаде MarketWatch.

Това стана ясно от съобщението, публикувано на интернет страницата на ОПЕК, която държи две трети от световните запаси на петрол и произвежда 33% от енергийната суровина, която се потребява всяка година. Петролните министри на ОПЕК не са променяли квотите си за производство от декември 2008 г.

Решението на ОПЕК бе очаквано от икономистите, защото текущите ценови нива на петрола в интервала от 70 до 80 долара за барел удовлетворяват петролните министри от ОПЕК. Освен това те са подходящи с оглед на плавното възстановяване на световната икономи.

Квотата за производство на ОПЕК в момента е 24,845 млн. барела суров петрол на ден.

ОПЕК прогнозира, че търсенето на петрол в световен мащаб ще се увеличи леко през тази година спрямо предишната, но разликата ще се поеме от страните износителки на петрол извън ОПЕК. Това може да доведе до спад в търсенето на петрола на ОПЕК за трета поредна година.

Цената на американския лек суров петрол се повишава с 0,6% до 82,21 долара за барел на Нюйоркската петролна борса днес. Междувременно данните на Министерството на енергетиката на САЩ показаха, че запасите от суров петрол на САЩ, който е най-големия енергиен потребител в света, са се увеличили за седма поредна седмица и то повече от очакваното.

Те нарастват с 1 млн. барела, или 0,3%, до 344 млн. барела в рамките на седмицата до 12 март. Спрямо същата седмица на миналата година обаче резервите от суров петрол на страната са намалели с 4,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още