IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ: Световната икономика се възстановява по-бързо от очакваното

Фондът очаква растеж от 4% за световната икономика и 1% за ЕС през тази година

15:37 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Световната икономика се възстановява по-бързо от очакваното

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан вдъхна надежда на инвеститорите, като заяви днес, че световната икономика се възстановява по-бързо от очакваното през тази година, предаде MarketNews.

В своето изявление пред депутати в Европейския парламент днес той уточни, че темповете, с които расте икономиката на държавите в различни части на земното кълбо, се различават значително.

От неговите думи стана ясно, че МВФ очаква растеж на световната икономика от 4% през тази година при предишна прогноза на фонда за икономически ръст от 3,9 на сто.

Доминик Строс-Кан потвърди, че в повечето развити държави икономическата активност ще продължи да е занижена и ще зависи силно от подкрепата на правителствата. Ръководителят на МВФ за пореден път подчерта, че все още е твърде рано да се изтеглят фискалните стимули за икономиката.

МВФ очаква икономиката на ЕС да нарасне с 1% през тази година, за разлика от развиващите се държави, които се възстановяват от кризата доста по-енергично заради увеличаването на частното потребление. То ще намали зависимостта на развиващите се икономики от правителствените стимули.

Според Строс-Кан най-важната задача за повечето страни през следващите няколко години е да намалят държавния си дълг до устойчиви нива, за да не обременят твърде много неговото изплащане. Това обаче ще бъде трудно, защото в развитите икономики публичният дълг ще нарасне до средно 110% от техния брутен вътрешен продукт до 2014 г.

Това ще е с около 35 процентни пункта повече, отколкото преди кризата, уточни Строс-Кан. Според него правителствата трябва да търсят начини да възстановят своята фискална устойчивост, но по такъв начин, че да не навредят на икономическото възстановяване.

Ръководителят на кредитната институция допълни, че, за да поеме глобалната икономика по пътя на устойчивото развитие, трябва да се постигне баланс в потреблението по целия свят. За тази цел спестяванията на населението в страни с големи дефицити по текущата сметка трябва да се увеличат, а държави с излишъци трябва да увеличат вътрешното си потребление.

Той допълни, че при всички положения увеличаването на курса на китайския юан ще изиграе важна роля за балансирането на световната икономика.

В началото на март МВФ прогнозира, че реалният брутен вътрешен продукт на България ще се повиши с 0,2% през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още