IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Към нас съвети, към други предупреждения за дефицитите

Германия, Франция, Испания, Италия и Холандия разчитат прекалено много на висок растеж, смятат от ЕК

15:33 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Към нас съвети, към други предупреждения за дефицитите

Европейският съюз (ЕС) отправи сериозни критики към пет от страните в еврозоната за това, че разчитат прекалено силно на постигането на висок икономически растеж, който да компенсира бюджетните им дефицити. Това са Германия, Франция, Испания, Италия и Холандия.

Оценките на Европейската комисия сочат, че правителствата в тези пет държави разчитат на „доста оптимистични“ прогнози за икономическия си ръст. Така те твърдят, че ще успеят да удържат бюджетните си дефицити под границата от 3 на сто спрямо БВП, пише АР.

В случай че икономическият ръст обаче се окаже по-нисък от прогнозите, то бюджетните показатели вероятно ще се влошат.

По-рано днес ЕК се обърна и към България относно бюджетния дефицит, като тонът бе малко по-мек и беше отправен по-скоро съвет да спазваме стриктна фискална политика.

Бюджетната стратегия на Германия „не е достатъчна, за да върне задлъжнялостта към понижаване“, предупреждават от ЕК. Берлин трябва да обмисли дали да намали някои данъци, както бе предложено от управляващата коалиция. Освен това за момента Германия не е посочила какви бюджетни съкращения ще бъдат правени заради кризата.

За момента Германия не е изправена пред опасност от прекомерно високи нива на задлъжнялост или бюджетен дефицит, но въпреки това трябва да се предприемат мерки заради увеличаващите се разходи за пенсионно и здравно осигуряване. В дългосрочен план това може да доведе до трудно осигуряване на необходимите в бюджета средства.

Що се отнася до Франция, плановете не оставят „никакъв буферен марж в случай, че развитието е по-лошо от очакваното“. Подобно развитие пък е доста вероятно, тъй като според оценките на ЕК прогнозите на правителството са доста оптимистични.

Допълнителни мерки вероятно ще са нужни в Испания, Италия и Холандия, тъй като не са представени достатъчно сериозни планове за борба с дефицитите, посочват от ЕК. Особено сериозно е положението в Испания, където тази година се очаква отрицателно бюджетно салдо от 11,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още