IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен ръст на индексите вдигна азиатските борси до двумесечен връх

Повечето индекси в региона се повишиха с между 1 и 2% по време на днешната сесия

12:07 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силен ръст на индексите вдигна азиатските борси до двумесечен връх

Почти всички борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха с между 1 и 2% по време на днешната сесия, след като Японската централна банка удвои размера на програмата за отпускане на спешни заеми на банките, а Федералният резерв поднови обещанието си да остави основната лихва без промяна на сегашното й рекордно ниско ниво за продължителен период от време.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет страни в Азия, плюс Австралия и Нова Зеландия, се вдигна с 1,5% до 124,8 пункта. Той е на път да приключи сесията днес на най-високото си ниво за последните два месеца. Цените на суровините се повишават значително за втори пореден ден днес заради поевтиняването на щатския долар, предаде Bloomberg.

Това помогна на добивните компании да се наредят сред най-печелившите днес, редом с технологичните. Пускането на нов процесор от технологичния гигант Intel засили очакванията, че търсенето на процесори се подобрява. В резултат на това акциите на двата южнокорейски производители на полупроводници и процесори Samsung и Hynix поскъпнаха съответно с 4,3% и 2,3% на борсата в Сеул.

Корейският индекс Kospi скочи с 2,1% до 1 682,86 пункта, като увеличението е най-силното от септември 2009 г. насам. В Тайван широкият индекс Taiex се повиши с 2% до 7 848 пункта, а на борсата в Хонконг Hang Seng напредна с 1,7% до 21 384,49 пункта. Китайският Shanghai Composite добави 1,9% до 3 050, след като Световната банка вдигна прогнозата си за растежа на китайската икономика

Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 нарасна с 1,2% до 10 846,98 пункта. Японската централна банка днес реши да остави основния лихвен процент в страната на ниво от 0,1 на сто и увеличи до 222 млрд. долара размера на програмата за отпускане на тримесечни заеми на банките при лихвен процент от 0,1%. Японската йена поевтинява с около 0,5% срещу всички основни валути днес.

Австралийският индекс на сините чипове S&P/ASX 200 нарасна с 1,2% до 4 853,2 пункта, подкрепен от добивните компании като BHP Billiton. Днешната сесия завърши на отрицателна територия единствено за индексите в Нова Зеландия и Шри Ланка. С най-силен ръст пък се отличи борсата в Индонезия, където главният индекс Jakarta Composite добави 3,3% към стойността си до 2 756 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още