IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харвардски професор вижда Гърция извън еврозоната

Идеята, че Гърция може да свали дефицита от 12% на 3% до две години звучи като фантазия, смята Мартин Фелдстейн

11:17 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Харвардски професор вижда Гърция извън еврозоната

Строгите мерки на Гърция няма да помогнат за достатъчно намаляване на дефицита и страната може да напусне еврозоната, за да се справи с фискалната си криза, смята професорът от Харвард Мартин Фелдстейн, който е отдавнашен критик на еврото, предаде Bloomberg.

Правителството на премиера Георгиос Папандреу си е поставило за цел да намали с четири процентни пункта дефицита тази година от отчетените за 2009 г. 12,7 на сто, а до 2012 г. се ангажира да понижи дефицита под тавана от 3 на сто, определен от ЕС.

“Идеята, че Гърция може да достигне от сегашния дефицит от 12 на сто до 3 на сто до две години звучи като фантазия”, е заявил в интервю Фелдстейн, който е бил съветник на редица американски президенти. “Алтернативите са по един или друг начин да бъде обявена неплатежоспособност или да напусне еврозоната, или и двете”.

Изказването му противоречи на становището на председателя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, който определи стратегията на Гърция като “убедителна” и отхвърля като “абсурдни” всякакви спекулации, че страната може да напусне еврозоната. Инвеститорите обаче не изключват като възможност анализа на Фелдстейн. Миналия месец милиардерът Джордж Сорос заяви, че еврото “може да не оцелее”.

Сегашното изказване на Фелдстейн, който е бил кандидат за поста председател на Федералния резерв преди пет години, е поредната му критика на еврото. Преди около година той предположи, че еврозоната може да се разпадне, а преди пет години заяви, че правилата в нея генерират “много силна наклонност към големи хронични фискални дефицити”.

Според Фелдстейн съпротивата на част от гърците срещу наложените строги мерки ще продължи, тъй като безработицата ще продължи да расте.

В крайна сметка Гърция ще трябва да обмисли алтернативни средства за справяне с кризата си, евентуално чрез откриването на “учтив начин” за обявяване на неплатежоспособност, посочва Фелдстейн. Това може да включва убеждаване на инвеститорите да заменят облигации, чийто падеж настъпва, за по-дългосрочни активи с по-ниски лихви. Друга опция е напускането на еврозоната, за да се обезцени валутата, и след това завръщане в нея, след като бъдат решени фискалните проблеми.

Една такава стратегия на излизане и ново влизане в еврозната обаче е непрактична и дава на другите страни извинение да не ограничават дефицита си и да не подобряват конкурентоспособността си в еврозоната, смята Чарлс Виплош, бивш студент на Фелдстейн и сега директор на Международния център за монетарни и банкови проучвания в Женева.

На това Фелдстейн излага контрааргумента, че макар и евентуално излизане от еврозната и обезценяване на валутата вероятно да помогнат на Гърция да увеличи износа си, тази стратегия ще изисква и намаляване на бюджетните разходи, по-ниски реални заплати и увеличение на данъците, затова е малко вероятно други страни да побързат да я приложат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още