IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола се вдигна над 82 долара заради слабия долар

Енергийната суровина поскъпна силно с 2,4% до края на вчерашната сесия на петролната борса в Ню Йорк

09:09 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола се вдигна над 82 долара заради слабия долар

Американският лек суров петрол се търгува срещу повече от 82 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия в Азия, след като цената му скочи рязко по време на вчерашната борсова сесия под влияние на поевтиняването на щатския долар. Щатската валута отстъпи с 0,7% срещу еврото и с 0,3% спрямо йената заради обещанието на Федералния резерв да запази лихвите в САЩ ниски.

Междувременно редовните седмични данни на Американския петролен институт показаха, че запасите от суров петрол на САЩ са се увеличили с 403 хил. барела през миналата седмица. Докладът за петролните запаси на страната на Министерството на енергетиката на САЩ се очаква да покаже увеличение от 600 хил. барела в рамките на изминалата седмица, което ще е седмото подред.

Правителствените данни са по-важни, защото Министерството на енергетиката събира информация от всички петролни рафинерии в страната.

Освен това днес във Виена ще започне редовната среща на петролните министри от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която се провежда веднъж на шест месеца. Очакванията са, че заради благоприятните текущи ценови нива и плавното възстановяване на световната икономика тези държави няма да променят квотите си на производство.

Априлските фючърси на петрола поскъпват с 0,5% до 82,10 долара за барел по време на електронната търговия на Нюйоркската петролна борса днес. До края на вчерашната сесия американският лек суров петрол поскъпна с 2,4% до 81,70 долара за барел.

От началото на тази година енергийната суровина е поскъпнала с над 3%, предаде Bloomberg.

На международната петролна борса в Лондон цената на брента с доставка през май се вдига също с 0,5% до 80,96 долара за барел в часовете на електронната търговия днес. Априлските петролни фючърси на брента изтекоха вчера.

Според пазарни анализатори цената на петрола в момента е функция главно от промените в стойността на щатската валута. Поевтиняването на долара намалява цената на енергийната суровина, изразена в други валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още