IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси покориха двумесечен връх

Решението на S&P да не понижава кредитния рейтинг на Гърция донесе облекчение на инвеститорите

19:57 | 16.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси покориха двумесечен връх

Решението на международната рейтингова агенция Standard & Poor’s да не намалява дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция донесе облекчение на инвеститорите в Европа и помогна на общоевропейския индекс Dow Jones Stoxx Europe 600 да се повиши до най-високото си ниво за последните осем седмици, предаде Bloomberg.

За борсовия оптимизъм допринесе и новината, че страните от еврозоната имат стратегия за действие, в случай че все пак се наложи да окажат финансова помощ на Гърция. Какво представлява този механизъм засега не е ясно, като длъжностните лица са уточнили единствено, че той не включва поемането на гаранции за заеми.

Dow Jones Stoxx Europe 600, който следи пазарите на ценни книжа в 18 държави от Западна Европа, скочи с 1,0% до 259,18 пункта. Акциите на добивните компании в неговия състав поскъпнаха, след като цените на повечето метали, в това число на златото, медта и оловото, се повишиха значително на металната борса в Лондон.

Най-печеливши днес обаче бяха книжата на представителите на автомобилната индустрия в Европа. Те поскъпнаха със средно 1,7%, което го нареди на първо място сред 19-те индустриални групи в Dow Jones Stoxx Europe 600. Акциите на Porsche и Volkswagen поскъпнаха с по 2,6% до края на сесията на борсата във Франкфурт.

Финансовите компании в Западна Европа също се представиха добре, начело с втората по големина британска банка Barclays и най-голямата френска банка BNP Paribas. Причина за това стана прогнозата на американската инвестиционна банка Morgan Stanley, че тази година ще бъде повратна в развитието на банковия сектор.

Националните индекси се повишиха в 16 от 18-те пазари на ценни книжа, които Dow Jones Stoxx 600 обединява. Индексът на сините чипове във Великобритания FTSE 100 нарасна с 0,5% до 5 620 пункта, на фондовата борса в Париж CAC 40 напредна с 1,2% до 3 939 пункта, а швейцарският Swiss Market добави 0,7% до 6 874 пункта.

Основният борсови измерител в Германия DAX на свой ред се повиши с 1,1% до 5 971 пункта, след като индексът на инвеститорското доверие на ZEW се понижи по-малко от очакваното през март. Според финансовите експерти експортно-ориентираните отрасли ще подкрепят немската икономика, която ще се възстановява бавно през следващите шест месеца.

Днешната сесия приключи на отрицателна територия за основния борсов индекс в Атина ASE, който се понижи с 0,5% до 2 112,67 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още