IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Северен поток“ с кредити от 3,9 млрд. евро, търси още 2,5 млрд. евро

Общата стойност на газопровода "Северен поток" с основен акционер Газпром може да достигне 9 млрд. евро

17:51 | 16.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
„Северен поток“ с кредити от 3,9 млрд. евро, търси още 2,5 млрд. евро

Днес беше финализирано в Лондон споразумението за отпускане на кредит от общо 3,9 млрд. евро за строителството на първата част на газопровода „Северен поток“, който ще пренася руски природен газ до Германия и Северна Европа, съобщават руски медии. Строителството на газопровода започва през април.

По думите на финансовия директор на компанията „Северен поток“ Пол Коркоран, цитиран от РИА Новости, за строителството на втората част на газопровода ще е необходим заем от 2,5 млрд. евро, който се предвижда да бъде осигурен до края на тази година. Коркоран е обяснил, че по първоначални разчети общата стойност на газопровода е 7,4 млрд. евро, но заедно с някои допълнителни разходи и лихвите по заемите може да достигне 9 млрд. евро.

Газопроводът, който ще минава по дъното на Балтийско море, е с основен акционер Газпром с дял от 51%. Другите компании акционери са германските Wintershall Holding и E.ON Ruhrgas - с по 20% акции, холандската Gasunie – с 9%, а до началото на април към акционерите официално ще се присъедини и френската GDF Suez - с дял от 9%.

„Северен поток“ ще е с дължина около 1200 км. Първата част на газопровода с капацитет 27,5 млрд. куб. м газ годишно се предвижда да бъде въведена в експлоатация през 2011 г., като веднага ще се продължи със строителството на втората част, с изграждането на която капацитетът на газопровода ще достигне 55 млрд. куб. м газ годишно. Предвижданията са към края на 2011 г. акционерите в „Северен поток“ да започнат да получават приходи от него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 16.03.10 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още