IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разкритикува плана за намаляване на дефицита на Великобритания

Комисията предупреждава, че Великобритания няма да успее да намали дефицита си съгласно правилата на ЕС до поставения краен срок през 2015 г.

14:31 | 16.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК разкритикува плана за намаляване на дефицита на Великобритания

Планът на британското правителство за намаляване на бюджетния дефицит не е достатъчно амбициозен, се посочва в доклад на Европейската комисия, който предстои да бъде публикуван в сряда, предаде ВВС.

Документът предупреждава, че Великобритания няма да успее да намали дефицита си съгласно правилата на ЕС до поставения краен срок през 2015 г.

Според главния секретар на британското финансово министерство Лиъм Бърн обаче докладът е „грешен“ и ще означава още съкращения на разходите в размер на 20 млрд. паунда.

Кабинетът на страната настоява, че плановете му за намаляване на дефицита наполовина в рамките на четири години е по-малко вероятно да спрат икономическото възстановяване.

Бърн е заявил, че намалението на разходите и увеличението на данъците, които се изискват за покриване на целите на ЕС, ще причинят „непоправими вреди“ на британската икономика.

Други представители на кабинета обаче са на мнение, че ЕС има прави и правителството трябва да намали разходите си по-бързо, което щяло да стане лесно.

Съгласно европейските правила дефицитите на отделните страни членки не трябва да надхвърлят 3% от БВП на дадената държава, а дефицитът на Великобритания се очаква да достигне 12,6% тази година.

Плановете на управляващата лейбъристка партия включват намаляване на дефицита до 4,7% до 2015 г.

Финансовият министър Алистър Дарлинг е защитил плановете относно дефицита с аргумента, че твърде бързо намаляване на правителствените разходи може да навреди на страната при излизането й от рецесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още