IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

М. Уитни: С традиционния бизнес модел на банките е свършено

Механизмите, по които са действали банките в САЩ преди кризата, са силно нарушени, смята анализаторът

12:13 | 16.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
М. Уитни: С традиционния бизнес модел на банките е свършено

Федералният резерв на САЩ не може да накара банките в страната да започнат да отпускат кредити, тъй като бизнес моделът, използван от финансовите институции преди кризата, е нарушен. Такова е мнението на банковия анализатор Мередит Уитни.

„Не смятам, че има много неща, които Фед може да направи, за да накара банките да кредитират отново. Това е структурен проблем, моделът е развален“, заяви Уитни, цитирана от CNBC.

Преди краха от 2007 година банките са имали възможност да предлагат на клиентите евтини ипотечни заеми, тъй като са изкарвали пари от секюритизацията на тези ипотеки и са ги препродавали, обяснява Уитни.

Сега обаче пазарът за секюритизация на практика е затворен, а лихвите на ипотеките за потребители не са се вдигнали, поради което банките не получават компенсация за загубения си доход. Това ги е накарало да действат защитно през последните две години, смята Уитни.

Според Уитни ключовото послание от предстоящото заседание на Федералния резерв на САЩ по отношение на лихвения процент може да бъде насочено към въпроса за изкупуването на ипотечни книжа от страна на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още