IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска да се свърже с Лондон с високоскоростен влак

Обмисля се построяването на две линии - едната през Индия, Пакистан и Близкия Изток, а другата -до Германия през Русия

10:02 | 16.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай иска да се свърже с Лондон с високоскоростен влак

Китай обмисля възможността да разшири железопътната си високоскоростна мрежа чак до Европа, с което евентуално пътят от Лондон до Пекин с високоскоростен влак ще може да се изминава за по-малко от два дни, предаде Euobserver.

Според информацията на изданието се обмисля построяването на две линии. Едната ще минава през Индия, Пакистан и Близкия Изток, а втората – до Германия през Русия. Точните маршрути все още предстои да се уточняват. Трета линия евентуално ще свърже с другите две Виетнам, Тайланд, Бирма и Малайзия.

Представители на китайските власти се надяват проектът да бъде приключен през следващите десет години.

По-рано този месец Уан Мъншу, член на Китайската академия на инженерните науки и старши консултант на строителството на вътрешната високоскоростна жп мрежа на Китай, е съобщил, че работата по линията в Югоизточна Азия вече е започнала.

„Вече сме извършили проучвателните работи за европейската мрежа и страните от Централна и Източна Европа ни чакат да започнем“, е заявил Уан.

Китайски официални лица в Брюксел обаче са били по-умерени в изказванията си, заявявайки, че още нищо не е решено.

Основният въпрос е финансирането на проекта. Китай предлага да финансира линията до Бирма в замяна на големите резерви на страната от литий, който се използва в производството на батерии.

По думите на Уан ще се използва държавно финансиране и банкови заеми, но може да се наберат средства и от частния сектор и от страните, през които ще минават линиите.

Според европейски експерти обаче сегашните ниски цени на морския транспорт не оправдават една такава железопътна мрежа от гледна точка на търговията.

В момента Китай работи по мащабен проект за разширяване на железопътната си мрежа с близо 30 500 км през следващите пет години, с което да свърже с високоскоростни линии всичките си големи градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още