IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси „на червено” в очакване на политически решения

Какво ще реши Европа за Гърция - интригата продължава да оказва влияние на капиталовите пазари

19:06 | 15.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси „на червено” в очакване на политически решения

В очакване на политически решения на Стария континент основните западноевропейски борсови индекси стартираха новата седмица на отрицателна територия.

В понеделник и вторник в Брюксел се провежда заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), като основна тема на срещата е финансовото положение на Гърция и цялостните процеси в икономиките на страните от еврозоната. Финансовите министри от ЕС обсъждат и последните прогнози за излизане от кризата и състоянието на бюджетните дефицити в държавите членки.

Въпреки отказа на представителите на водещи икономики като Германия и Франция да коментират по-подробно случващото се в Гърция, анализаторите очакват срещата да завърши с по-ясен сигнал, че еврозоната е готова да помогне на закъсалата страна. Детайли около това каква точно ще е помощта обаче е още по-малко вероятно да бъдат оповестени.

Така, в очакване на някакви новини от срещата на ЕКОФИН, паневропейският индекс Stoxx 600 Europe, който през миналата седмица беше нараснал с 0,5 на сто, падна в понеделник с 0,68%.

За спада влияние оказаха и предупрежденията от рейтинговата агенция Moody's за това, че вероятността Великобритания и САЩ да изгубят топ инвестиционния рейтинг на своите държавни ценни книжа се е увеличила значително през последните месеци.

На регионално ниво британският FTSE 100 падна с 0,57% до 5594 пункта, германският DAX загуби 0,7% до 5904 пункта, а френският CAC 40 отстъпи с 0,93% до 3891 пункта.

Представителите на финансовия сектор се наредиха на страната на „мечките”, като спадът беше воден от акциите на френската банка Societe Generale. Нейните книжа паднаха с около 2,5%, поевтиняха още акциите на Barclays (0,92%), BNP Paribas (-0,68%) и други финансови институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още